Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

De Avond van Cleveringa

  • Maia de Quay
  • Nilüfer Gündoğan
  • Philip de Witt Wijnen
  • Leo Lucassen
  • Sandrine Thelosen
Datum
woensdag 23 november 2022
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Groot Auditorium

Waar ligt de grens? Tussen bedreiging en het vrije woord

Waar ligt de grens tussen vrijheid van meningsuiting en smaad, belediging en discriminatie? Deze omstreden vraag is een actueel onderwerp van gesprek. In de maatschappij, de media, de politiek en in onze universiteit zorgen incidenten voor discussie, kritiek en twijfel.
Want waar ligt de grens nu echt? En wat betekent die grens? Waarborgen bepaalde grenzen ons tegen intimidatie en haatzaaierij, of beperkt het onze vrijheid van meningsuiting?
Op 23 november gaan we bij de 17e editie van de Avond van Cleveringa over die vragen in debat. In 'Waar ligt de grens: tussen bedreiging en het vrije woord'
 staat de spanning tussen zeggen wat je wilt en de gevolgen die dat voor anderen heeft centraal.

Wil jij dit debat niet missen? Meld je dan hier snel aan, want vol is vol!

De sprekers

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan is een uitgesproken Kamerlid en trekt fel op tegen dreigementen. Hierdoor ontvangt zij nog altijd dagelijks intimiderende berichten, tot doodsbedreigingen aan toe. Gündoğan zal spreken over de grens binnen de politiek.

Philip de Witt Wijnen is sinds 2014 parlementair verslaggever voor het NRC. Hij heeft de afgelopen jaren het politieke en maatschappelijke debat zien verharden. Recentelijk werd ook een collega-journalist van hem door een politicus geïntimideerd. Philip zal reflecteren op de grens binnen de journalistiek.

Leo Lucassen is hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis en Directeur van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van migratie en integratie en stadsgeschiedenis. Lucassen wil interdisciplinair onderzoek naar migratiegeschiedenis stimuleren en een bijdrage leveren aan het publieke debat over migratie. Daarom is hij zowel binnen de academische wereld als het publieke debat actief. Vanuit een historisch perspectief en relevante data probeert hij misconcepties over migratie te corrigeren, zoals recentelijk over de opvangcrisis in Ter Apel. Dit levert veel reacties op, tot bedreigingen aan toe.

Maia de Quay studeert Rechtsgeleerdheid en is columnist voor universitair weekblad Mare. In 2020 schreef zij een kritische column over de beperking van het vrije woord in de collegezaal. Maia zal ingaan op de grens binnen onze universiteit.

Het debat wordt geleid door Sandrine Thelosen. Zij is alumna van de Leidse universiteit en politiek redacteur voor het radioprogramma De Nieuws BV.

Programma

19.15 - 20.00 Inloop met koffie/thee Receptiezaal Academiegebouw
20.00 - 21.30 Debat 'Waar ligt de grens? Tussen bedreiging en het vrije woord?'

Groot Auditorium Academiegebouw

21.30 - eind Borrel  Faculty Club

Aanmelden kan hier!

Deze avond voor studenten wordt georganiseerd door de studenten van de Commissie Algemene Subsidies StudentenActiviteiten (CASSA).

Deze website maakt gebruik van cookies.