Leids Universiteits Fonds.

nl en

Eerste collegeronde

Bij de eerste collegeronde, van 14.00 tot 15.00 uur, kunt u kiezen uit vier verschillende colleges van Leidse hoogleraren. We vroegen hen kort te beschrijven wat u van hun college kunt verwachten. Zeker weten dat u kunt aanschuiven bij de hoogleraar van uw keuze? Schrijf u dan nu in via dit formulier

Sprekers

Einstein, Weimar en Leiden

Albert Einstein (1879-1955) noemde Leiden 'dat verrukkelijke stukje grond op deze dorre aarde'. Als bijzonder hoogleraar namens het Leids Universiteits Fonds kwam hij vanaf 1920 regelmatig een aantal weken over uit het roerige Berlijn van het Interbellum. Weg van het antisemitisme en de persoonlijke aanvallen, genoot hij geborgenheid in huize Ehrenfest in de Witte Rozenstraat. Ook mocht hij zijn ideeën graag toetsen aan kritische geesten als Lorentz, De Sitter en Kamerlingh Onnes. In 'center of excellence' Leiden vond Einstein rust en intellectuele virtuositeit.

Einstein in de studeerkamer van Paul Ehrenfest (Witte Rozenstraat)

Het Horzelnest: De Universiteit in oorlogstijd

Op 15 november 1941 sprak Robert van Genechten, overtuigd nazi en NSB’er, op de NSB-landdag in Utrecht zijn misdadige wens uit: het uitroeien van het ‘horzelnest van de Leidse Universiteit’. ‘Het horzelnest’ werd daarna de geuzennaam van de Universiteit Leiden, én nu ook de titel van het boek dat Willem Otterspeer schreef over deze turbulente periode in de geschiedenis van de Universiteit.

In alumnimagazine Leidraad leest u meer over het boek en waarom het nu pas, zoveel jaren na de oorlog, is geschreven. 

Foto van het Rapenburg in oorlogstijd

Gevaarlijke vrouwen, gewelddadige mannen? Criminaliteit en gender in de vroegmoderne stad, 1600-1800

Criminaliteit zien we nu als een typische mannenzaak. Historici hebben laten zien dat sekseverschillen in criminaliteit niet statisch zijn. Tegenwoordig  zijn vrouwen verantwoordelijk voor zo’n 15 procent van de vervolgde criminaliteit, maar hun aandeel was in de 17e en 18e eeuw veel hoger. Waarom was de betrokkenheid van vrouwen in stedelijke criminaliteit zo groot? Wat was de invloed van de stad? Wat waren de verschillen tussen mannen- en vrouwencriminaliteit en hoe kunnen we die verklaren?

Is er beweging in de psychotraumatologie?

Nederland heeft een grote geschiedenis en ook kennisdichtheid op het gebied van onderzoek en behandeling van psychotrauma. Veel is afkomstig uit een naoorlogs besef, de watersnood, gijzelingen, maar ook uit deelname aan vredesmissies en deelname aan het conflict in Afghanistan.

Dit veld roept altijd veel sociaal-maatschappelijke maar ook medisch-biologische en psychiatrische vragen op. Hoe chronisch is PTSS? En hoe veerkrachtig is het brein? Welke vormen van behandeling bestaan er, en werken ze? Wordt iemand eigenlijk ooit beter? En vanwaar de belangstelling voor die psychedelica? In deze voordracht wordt de huidige voortgang in de psychotraumatologie onder de loep genomen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie