Skip Navigation LinksHome Nieuws Gratama Wetenschapsprijs 2013 uitgereikt aan dr. Sophie van Rijn
Gratama Wetenschapsprijs 2013 uitgereikt aan dr. Sophie van Rijn
2 september 2013
Gratama Wetenschapsprijs 2013 uitgereikt aan dr. Sophie van Rijn

Tijdens de opening van het academisch jaar op 2 september is de Gratama Wetenschapsprijs uitgereikt aan dr. Sophie van Rijn. Van Rijn is verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden, waar zij zich heeft gespecialiseerd in de klinische neuropedagogiek.

Van Rijn heeft baanbrekend onderzoek verricht op het gebied van de sociale ontwikkeling van kinderen met een extra X-chromosoom. Over deze groep patienten was eerder maar weinig bekend. Het onderzoek van Van Rijn helpt ook om de mechanismen van het ontstaan van ernstige sociale problematiek zoals autisme beter te begrijpen. Met het prijzengeld van € 25.000 kan Van Rijn haar onderzoek verbreden naar een groep waar ook weinig aandacht voor is: volwassenen met autisme spectrumstoornissen.

De Gratama Wetenschapsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Kandidaten en winnaars onderscheiden zich met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. De prijs is een initiatief van de Gratama Stichting, een in 1925 opgericht familiefonds dat wetenschappelijke projecten met een maatschappelijke relevantie ondersteunt en stimuleert.