Skip Navigation LinksHome Nieuws Dr. Johanne Maartje van der Toorn wint Gratama Wetenschapsprijs 2015
Dr. Johanne Maartje van der Toorn wint Gratama Wetenschapsprijs 2015
31 augustus 2015

Mevrouw dr. J.M. van der Toorn ontving op 31 augustus de Gratama Wetenschapsprijs 2015 uit handen van de heer Jan Gratama, voorzitter van de Gratama-Stichting en prof.dr. Willem van der Does, voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Bestedingen van het Leids Universiteits Fonds. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van het academisch jaar 2015-2016 in de Pieterskerk.

Uitreiking Gratama Wetenschapsprijs 2015

Van der Toorn is sinds 2012 als universitair docent verbonden aan het Instituut Psychologie, sectie Sociale- en organisatiepsychologie. Zij werd door de Faculteit der Sociale Wetenschappen voorgedragen, die haar in de voordracht onder andere roemde om haar bevlogenheid, haar interdisciplinaire werkwijze en haar originaliteit.

Van der Toorn studeerde zowel Culturele Antropologie als Psychologie en promoveerde daarna aan New York University op een onderzoek naar ‘system justification’. Het idee van ‘system justification’ is dat mensen vaak geneigd zijn om de status quo te handhaven (waardoor systemen zichzelf in stand houden en zichzelf lijken te legitimeren). Door onderzoek naar het onderliggende psychologisch mechanisme te doen, heeft Van der Toorn een brug weten te slaan tussen de disciplines politicologie en psychologie. Sinds haar promotie heeft Van der Toorn zich ook gericht op een tweede onderzoekslijn, namelijk die van vooroordelen en omgaan met diversiteit. Zij werkt hierbij samen met de top van de wetenschappelijke wereld en was afgelopen jaar zelfs (co-)auteur van een artikel in Science.

Uit de voordracht van de Faculteit der Sociale Wetenschappen:

Van der Toorn streeft in haar wetenschappelijke werk naar een combinatie van wetenschappelijke kwaliteit en maatschappelijke invloed. De faculteit is ervan overtuigd dat zij zich de komende jaren verder aan de top zal blijven manifesteren. Niet alleen door haar publicaties, maar ook door bijvoorbeeld haar plaats in het wetenschappelijke debat en het ‘veld’.

De Gratama Wetenschapsprijs werd in 2011 ingesteld en wordt het ene jaar aan een Leidse en het andere jaar aan een Groningse onderzoeker uitgereikt. Dit jaar konden alle Leidse faculteiten één jonge en actieve wetenschapper voordragen. Genomineerd worden voor deze wetenschapsprijs was dus al een zeer bijzondere eer.

De Gratama Wetenschapsprijs is een aanmoedigingsprijs voor jonge en actieve wetenschappers, van de universiteiten van Leiden en Groningen, die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. De prijs is een initiatief van de Gratama-Stichting, een in 1925 opgericht familiefonds dat wetenschappelijke projecten met een maatschappelijke relevantie ondersteunt en stimuleert.
 

Lees meer:

- Uitreiking Gratama Wetenschapsprijs op 31 augustus
- Gratama Wetenschapsprijs
- Gratama-Stichting