Skip Navigation LinksHome Nieuws Nominaties voor LISF-prijs en Janneke Fruin-Helb Beurs 2017
Nominaties voor LISF-prijs en Janneke Fruin-Helb Beurs 2017
25 oktober 2017

Op 10 november worden de jaarlijkse LISF-prijs en de Janneke-Fruin Helb Beurs uitgereikt. De genomineerden zijn nu bekend.

LISF-prijs voor het beste eindverslag
De LISF-prijs gaat jaarlijks naar de student die het beste verslag schreef na een buitenlandverblijf met een subsidie uit een van de studentenfondsen. De LISF-prijs 2017 zal uitgereikt worden door Teun Voeten, alumnus van de Universiteit Leiden, fotograaf en antropoloog. De winnaar krijgt een bedrag van € 500 en mag een presentatie geven in een van de plaatsen waar een Cleveringa-lezing wordt gegeven.

De verslagen van de volgende studenten zijn voor de LISF-prijs 2017 genomineerd:
• Jacob van de Beeten (Rechtsgeleerdheid) – volgde colleges aan het Institut d'Etudes Politiques de Paris (Sciences Po) in Parijs en bestudeerde de EU vanuit een Franse context.
• Stijn Gillissen (Geneeskunde) – liep coschappen Traumachirurgie aan het King’s College Hospital in Londen.
• Marika Giudici (Sociale Wetenschappen/Antropologie) – deed onderzoek op Sulawesi (Indonesië) naar natuurbeschermingsprojecten van lokale overheden en NGO’s en de impact daarvan op de lokale bevolking.
• Jan Paul Menzel (Wiskunde en Natuurwetenschappen/Chemie) – deed aan de Universiteit van Massachusetts in Amherst (VS) onderzoek naar chemische reacties tussen moleculen op gladde en niet-gladde oppervlakten.
• Tuure-Eerik Niemi (Governance & Global Affairs) – volgde aan de Universiteit van Michigan onderwijs in International Economic Relations, American and African politics and 20th Century History. Nam ook deel aan het Global Scholars Program.
• Marjolein van Pagee (Geesteswetenschappen/Geschiedenis) – deed in Surabaya (Indonesië) onderzoek naar de persoon van Soetomo, verzetsleider en propagandist.
• Maaike Schilperoort (Geneeskunde/biomedische wetenschappen) – deed aan de Universiteit van Warwick (VK) onderzoek naar signalering van G-proteïnereceptoren in bruin vetweefsel.
• Manon Schouten (Geesteswetenschappen/Geschiedenis) – deed in Stockholm archiefonderzoek naar brieven van Zweedse missionarissen om inzicht te krijgen in de verzetsstrijd in Frans Equatoriaal Afrika.
• Laura Stauth (Sociale Wetenschappen/Antropologie) – deed in Cairo onderzoek naar de positie van vrouwen werkzaam in de informele arbeidsmarkt van huishoudsters.
• Alessio Thomasberger (Sociale Wetenschappen/Antropologie) – deed in Ghana onderzoek naar de steenkoolproductie.
• Jesse Wichers Schreur (Geesteswetenschappen/Linguistics) – volgde taal- en cultuurvakken aan de Universiteit van Tbilisi (Georgië) en deed wetenschappelijk veldonderzoek naar minderheidstaal Mingrelisch.

Janneke Fruin-Helb Beurs voor de beste onderzoeksaanvraag
De Janneke Fruin-Helb Beurs wordt toegekend aan talentvolle studenten die een subsidieaanvraag doen bij het LUF Internationaal StudieFonds (LISF) voor onderzoek in het buitenland met een buitengewoon goede en creatieve onderzoeksvraag die vanuit een academische vrijheid is geformuleerd. De winnaar ontvangt een cheque t.w.v. € 2.250,- uit handen van Kim Beerden, voorzitter van de LISF-commissie.

Voor de Janneke Fruin-Helb Beurs 2017 zijn genomineerd:
 Joris Demmers (Wiskunde en Natuurwetenschappen/Biofarmacie) – voorstel voor onderzoek aan de Harvard Medical School te Boston (VS) naar het ontwikkelen van een techniek om mtDNA-mutaties aan te brengen om de gevolgen daarvan voor ouderdomszieken te onderzoeken.
• Alexander Elias (Geesteswetenschappen/Liguistics) – voorstel tot onderzoek op Flores (Indonesië) naar de Australisch-Aziatische taal Endenese.
• Jelte Krol (Wiskunde en Natuurwetenschappen/Biofarmacie) –voorstel tot onderzoek aan het Centenary Institute in Sydney (Australië) naar de interactie van immuuncellen in de lever met elkaar en met de omgeving (CD4 T-cellen en CD8 T-cellen).
 Matilda Sebire (Archeologie) – voorstel tot onderzoek naar de productie van prehistorische kralen van ruwe steen en beenderen op een archeologische locatie in Turkije.
• Pelle Sinke (Wiskunde en Natuurwetenschappen/Ecologie) – voorstel tot onderzoek in Indonesië naar een methode voor het systematisch analyseren van de productie en consumptie van producten (tofu en tempeh) vanuit een ecologische perspectief.
 Lieke van Son (Wiskunde en Natuurwetenschappen/Sterrenkunde) – voorstel tot onderzoek in Brazilië naar de omgeving van radiosterrrenstelsels.
• Robin Verwilligen (Wiskunde en Natuurwetenschappen/Biofarmacie) – voorstel tot onderzoek aan de Harvard Medical School in Boston (VS) naar de rol van CD47 in de vroege ontwikkeling van slagaderverkalking.