Avond van Cleveringa 2016

Vrijheid om te doen wat niet mag

Jaarlijks organiseert de Commissie Algemene Subsidies Studenten Activiteiten (CASSA) de Avond van Cleveringa. Deze avond staat stil bij de protestrede van professor Cleveringa tegen het ontslag van Joodse collega’s aan de universiteit. Dit jaar was het thema “Je goed/fout recht: de vrijheid om te doen wat niet mag”. Is stout zijn erg? Of hebben vrije mensen het recht om regels te overtreden? En hoe praktiseren we dat (on)recht in een wereld waarin 'het systeem' door middel van Big Data steeds vernuftiger lijkt te worden? Ruim 100 studenten, veelal vertegenwoordigers van verenigingen, bezochten 24 november jl. de Oude Sterrenwacht waar vijf sprekers zorgden voor veel ‘food for thought’.

De burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, opende de Avond van Cleveringa. Hij benoemde voorbeelden van overheidsregels die soms conflicteren met het algemeen belang en lichtte toe hoe hiermee om te gaan. Vervolgens volgde twee paralelsessies met elk twee lezingen.

Dimitri van Hacht, Leids alumnus en docent Rechtsfilosofie aan de Erasmus Universiteit, belichtte ieders recht op een vrijplaats zonder overheidstoezicht, ook op internet.
Leids student David de Muinck Keizer is beheerder van HackFlag, het grootse hackersforum van de Benelux en hij vertelde over de ‘good and bad guys’ op internet. Verbied je hacken, dan hou je alleen de ‘bad guys’ over.

Wilma van Dijk, directeur Safety, Security & Environment Schiphol en oud-directrice Cyber Security, ging in op veiligheidsdilemma’s op luchthavens. Door ‘stout’ te denken lukt het Schiphol om de vrijheid van reizigers in veiligheid te handhaven.
Ybo Buruma, lid van de Hoge Raad der Nederlanden, besloot de avond met het betoog dat vrijheid niet iets is dat je hebt, maar iets dat je gebruikt, neemt en doet. Waar juridische kaders liever verbieden, moeten we kritisch blijven, in het bijzonder nu nieuwe informatietechnologie sneller verdenkingen werpt dan voorheen.

Tijdens de aansluitende borrel konden de aanwezigen bijpraten en in discussie treden over de inhoud van de parallelsessies. CASSA kijkt terug op een geslaagde Avond van Cleveringa, met inderdaad veel ‘food for thought’. Op de foto de sprekers en de studentleden van CASSA.Avond van Cleveringa 2016