Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Sleuteldragersevenement Lenteborrel

Datum
dinsdag 21 maart 2023
Tijd
Bezoekadres
Faculty Club
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Met veel plezier nodigen we u uit voor het Sleuteldragersevenement op dinsdag 21 maart in de Faculty Club van de Universiteit Leiden. Professor Andrea Evers neemt u mee deze avond mee in de wereld van intuïtie en gezondheid. 

​​​​​​​Beyond science and art: de rol van intuïtie

'Albert Einstein zei eens dat de intuïtieve geest een heilig geschenk en de rationele geest een trouwe dienaar is. We hebben een samenleving gecreëerd die de dienaar eert en het geschenk is vergeten.'
Bob Samples (1976), wetenschapper en auteur

Door toenemende technologische mogelijkheden en complexiteit van maatschappelijke problemen, worden samenlevingen geconfronteerd met steeds meer problemen van hoge complexiteit, onbeheersbaarheid en onvoorspelbaarheid. Om deze uitdagingen aan te gaan, worden concepten als intuïtie – het vermogen om kennis te verwerven zonder toevlucht te nemen tot bewust redeneren  steeds meer erkend. Intuïtie is als zodanig echter nog steeds onderbelicht in wetenschappelijk onderzoek. Ook het interdisciplinaire perspectief is hierbij van belang. Kunst kan onderzoekers inspireren om vanuit onverwachte, niet-rationele hoeken te kijken, onderzoekers kunnen kunstenaars inspireren om hun artistieke praktijken verder te ontwikkelen. Samen kunnen ze bijdragen aan een dieper begrip van de verschillende niveaus van intuïtie vanuit filosofische, psychologische, neurobiologische of systemische perspectieven. Al deze perspectieven kunnen uiteindelijk essentieel zijn om het concept van intuïtie naar een volgend niveau van begrip te brengen. In deze lezing wordt intuïtie ontrafeld aan de hand van (impliciete) positieve en negatieve verwachtingen en op basis van onderzoek op het gebied van placebo-effecten.

Over Andrea Evers

Prof.dr. Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie en wetenschappelijk directeur van het Intituut Psychologie aan de Universiteit Leiden. Ze ontving onder meer de Stevinpremie, de hoogte wetenschappelijke onderscheiding voor onderzoek met een maatschappelijke impact. Als klinisch psycholoog en cognitief gedagstherapeut vertaalt ze de inzichten uit het fundamentele onderzoek naar toepassingen in de praktijk. Meer over professor Evers vindt u op haar eigen website

Hoe communicatie kan schaden én helpen

Liesbeth van Vliet neemt met een korte lezing de opening van de avond voor haar rekening. Ze leidt een onderzoekslijn naar hoe communicatie patiënten kan helpen en schaden als ze geconfronteerd worden met een ernstige, levensbedreigende zieke. Voor haar onderzoek ontving ze verscheidene prestigieuze beurzen, waaronder een LUF-beurs naar schadelijke communicatie, en verschillende awards zoals de Heineken Young Scientist Award 2022.

Wie neemt u mee?

Graag zetten we de deuren van de Universiteit Leiden open voor eenieder met een hart voor de wetenschap. Uw introducé geeft u gemakkelijk op wanneer u zichzelf inschrijft met het aanmeldformulier.

Programma

19.00 - 19.30 uur: Inloop met koffie & thee​
19.30 - 20.45 uur: Lezingen
20.45 - 22.00 uur: Borrel

Meer info en aanmelden

Dit evenement wordt speciaal voor onze Sleuteldragers en speciaal begunstigers georganiseerd. 

Datum Dinsdag 21 maart 2023
Tijd 19.30 - 22.00 uur
Locatie Faculty Club
Voor wie?

Voor Sleuteldragers en speciaal begunstigers 

Aanmelden Via het online formulier

Al onze Sleuteldragers en speciaal begunstigers ontvangen een persoonlijke uitnodiging. Heeft u die van u gemist of wilt u Sleuteldrager worden? Neem dan contact op via sleuteldragers@luf.leidenuniv.nl of 071 513 05 03.

Deze website maakt gebruik van cookies.