De Avond van Cleveringa - Vrijheid onder vuur
- Datum
- donderdag 28 november 2024
- Tijd
- Bezoekadres
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden - Zaal
- Groot Auditorium
Hoe ver gaan we om onze eigen vrijheden te bewaken?
Op donderdag 28 november 2024 organiseert de Commissie Algemene Subsidies StudentenActiviteiten van het Leids Universiteits Fonds (LUF) de jaarlijks terugkerende Avond van Cleveringa.
Op 26 november 1940 hield de Leidse hoogleraar Cleveringa zijn vlammende betoog tegen het ontslag van zijn joodse collega’s door de Duitse bezetter. Ter ere van deze redevoering wordt deze Cleveringabijeenkomst voor studenten georganiseerd.
Dit jaar is het thema:Vrijheid onder vuur - De roep om verdediging van onze waarden.
De sprekers zullen in gesprek gaan over de verdediging van onze waarden in een wereld vol externe dreigingen. In hoeverre zijn wij zelf bereid onze vrijheid actief te verdedigen? Recente ontwikkelingen tonen aan dat Nederland niet immuun is voor externe dreigingen. Na de Russische inval in Oekraïne zijn Europese staten in rap tempo gaan investeren in defensie, maar wat is de visie van de burger hierop en waar ligt onze eigen verantwoordelijkheid? De Cleveringalezing vindt plaats in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, een locatie met historische betekenis waar professor Cleveringa zijn beroemde redevoering heeft gehouden.
De sprekers
Annelies van Vark is politicoloog en jurist en is als extern promovendus verbonden aan het Van Vollenhoven Instituut van de Universiteit Leiden. In het dagelijks leven werkt zij als senior adviseur bij de Defensiestaf aan de versterking en opschaling van de krijgsmacht met het oog op de toegenomen dreiging. Daarnaast is zij actief in de lokale politiek. In haar promotieonderzoek onderzoekt zij de rol van de krijgsmacht in de samenleving in Nederland, Zweden en Finland. Zweden en Finland hanteren al decennialang een whole-of-society benadering. Die benadering gaat ervan uit dat iedereen een bijdrage te leveren heeft aan de nationale veiligheid. In haar key-note deelt zij lessen uit deze landen en vertaalt deze naar de Nederlandse context. Hoor meer over de kansen en uitdagingen en wat iedereen – individu of organisatie – kan doen om onze samenleving weerbaarder te maken.
Dr. Martijn Kitzen is universitair hoofddocent Oorlogsstudies aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie. Hij is voormalig militair officier in verschillende NAVO- en VN-missie, heeft een master in Politicologie en een doctoraat in Geschiedenis. Hij bekleedt sinds 2021 de leerstoel Irreguliere Oorlogvoering & Speciale Operaties. Zijn onderzoek en onderwijs richt zich op irreguliere oorlogvoering in gefragmenteerde samenlevingen, waarbij hij specifiek kijkt hoe special operations forces in een dergelijke omgeving kunnen worden ingezet. Ook heeft hij Nederlandse troepen geadviseerd in Afghanistan en de Sahel en daarnaast was hij eveneens betrokken bij de voorbereidingen van missies van diverse andere landen.
Derk Boswijk is sinds 2021 Tweede Kamerlid voor het CDA, met momenteel onder meer de portefeuilles Defensie, Buitenlandse Handel, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Naast zijn werk als parlementariër is hij in 2019 gestart bij de Koninklijke landmacht met momenteel de rang reserve-tweede luitenant.
De moderator van deze avond is dr. Niels van Willigen. Dr. Niels van Willigen is universitair hoofddocent internationale betrekkingen bij het Instituut voor Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij opleidingsdirecteur bachelorprogramma’s van dit Instituut. Zijn expertise ligt op het gebied van de internationale betrekkingen, buitenlandbeleid, en veiligheidsstudies (in het bijzonder vredesmissies, wapenbeheersing, nucleaire non-proliferatie en Europese veiligheid).
Programma en aanmelden
Het programma van de avond ziet er uit als volgt.
Tijd | Programmaonderdeel | Locatie |
19.30-20.00 uur | Inloop met koffie/thee | Receptiezaal, Academiegebouw |
20.00-21.15 uur | Paneldiscussie 'Vrijheid onder vuur' | Groot Auditorium, Academiegebouw |
21.15-21.30 | LUF-RAP uitreiking | Groot Auditorium, Academiegebouw |
21.00-22.00 uur | Borrel | Faculty Club |
Aanmelden kan via dit aanmeldformulier.
Uitreiking LUF RAP
Speciaal voor verbindende studentactiviteiten of –initiatieven (in de breedste zin van het woord), heeft het LUF op initiatief van de Commissie Algemene Subsidie Studenten Activiteiten (CASSA) de LUF Relatiebevorderende ActiviteitenPrijs (LUF RAP) in het leven geroepen.
De uitreiking van deze prijs van maximaal €5000 zal plaatsvinden op de Avond van Cleveringa.