Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Ecologisch onderzoek

Voor zijn masterstage is Roel Jansen naar de University of the Ryukyus op Okinawa gegaan om onderzoek te doen naar de chemie en ecologie van Phyllidiella pustulosa, een zeenaaktslak die bekent staat om zijn verdedigingsmechanisme van gifstoffen.

De zeenaaktslak in kwestie neemt gifstoffen op uit zijn dieet dat bestaat uit sponzen. Tijdens het project onderzocht Roel of het dieet van de slak in verschillende gebieden bestaat uit verschillende sponssoorten en of dit verschil ook terug te vinden is in de samenstelling van de gifstoffen in de slak. Hiervoor heeft hij negentig slakken verzameld waarvan er vijftien met hun prooi spons. Deze sponzen heeft hij later in Naturalis geïdentificeerd samen met Prof.dr. N.J. de Voogd (bijzonder hoogleraar Global change and marine ecosystems). 

Onderzoek in de “koraal driehoek”

Het verzamelen van de monsters vond plaats in de Riukiu archipel, die door zijn bijzondere natuur een rijke bron voor ecologisch onderzoek is. De eilanden strekken vanaf Taiwan tot aan het Japanse hoofdeiland en door stromingen in het water hebben de eilanden invloeden van zowel de gematigde als de tropische zone. Op veel van de eilanden zijn diersoorten te vinden die alleen op dat specifieke eiland voorkomen en door hun kleine populaties bedreigde diersoorten zijn. Daarnaast vallen de zuidelijke eiland binnen de “koraal driehoek”, het gebied in de wereld met de hoogste marine biodiversiteit.

"Zonder de steun van Leids Universitaire Fond was dit niet mogelijk geweest, hartelijk dank daarvoor." - Roel Jansen

Ecosystemen beter beschermen en benutten

Naar de bruikbaarheid van de chemische stoffen in deze slak was al veel onderzoek gedaan maar nauwelijks naar de ecologische aspecten van dit dier. Door onze kennis over de natuur uit te breiden en ons inzicht in de ecosystemen ons heen te vergroten kunnen wij deze beter beschermen en benutten in de toekomst. "Om met mijn onderzoek hieraan bij te dragen geeft mij veel voldoening", aldus Roel. 

Deze website maakt gebruik van cookies.