Epilepsie is een van de meest voorkomende symptomen bij patiënten met een hersentumor. Er zijn medicijnen tegen epilepsie, maar welke het beste werken voor patiënten met een hersentumor is niet duidelijk. Dankzij de schenkers van het “Ouwe” Fonds, een fonds op naam bij het LUF, kan neuroloog Johan Koekkoek onderzoek doen naar de beste behandeling.
Vanwege haar onderzoek naar migratiebeleid onder verschillende politieke regimes krijgt Katharina Natter de Gratama Wetenschapsprijs voor jonge, talentvolle wetenschappers. De jury noemt haar onderzoek innovatief en zeer maatschappelijk relevant.
Jongeren met ADHD kampen vaker met een negatief zelfbeeld, omdat bij hen meer alledaagse dingen misgaan dan bij andere jongeren. Dit kan leiden tot angst of depressie. Dankzij donateurs van het LUF kan psycholoog Bianca Boyer onderzoeken of cognitieve gedragstherapie hiervoor een oplossing kan zijn.
In Tana Toraja, een christelijke enclave in de hooglanden van Sulawesi, bestaan de protestantse, katholieke en lokale religie Aluk To Dolo naast elkaar. De snelle groei van de pinkstergemeenschap brengt een verschuiving in dit religieuze landschap. Masterstudent Religious Studies Carlijn kon er met steun van het LUF zes weken etnografisch veldwerk doen en onderzoeken wat deze bekeringen drijft.
Meer inzicht in schizofrenie en de behandeling met medicatie, dat was het doel van het wetenschappelijk symposium ‘Schizofrenie’ voor leden van de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging (K.N.P.S.V.). Een bijdrage van het LUF maakte het symposium mede mogelijk.
In Nederland worden jaarlijks 10.000 kinderen gedwongen uit huis geplaatst. Vaak worden kinderen nauwelijks betrokken bij deze ingrijpende beslissing. Met haar onderzoek wil Anouk Goemans, hoogleraar jeugdhulp en jeugdbescherming, praktische oplossingen vinden om kinderen een stem te geven.
Al eeuwenlang worden onderzoek en talentontwikkeling mogelijk gemaakt dankzij schenkingen aan de universiteit. Zoals de Leidse Universitaire Scriptieprijzen, die ieder jaar kunnen worden uitgereikt dankzij de steun van reünisten van Minerva.
'Dankzij de LUF-subsidie kon ik in Chili nieuwe samenwerkingen aangaan met andere wetenschappers,' Masterstudent Astronomie Wout Goesaert reisde naar Chili voor zijn onderzoek naar een zogenoemd ‘superzwaar zwart gat’ in het sterrenstelsel Circinus.
In de Grachtenkamer van het Academiegebouw vond maandag 17 maart het feestelijke en officiële tekenmoment plaats voor het Mariella-Aura-Migraine Fonds. Dit fonds op naam, opgericht door Mariella Calis-Maussen, heeft als doel meer kennis, aandacht en bekendheid te genereren voor aura-migraine en steunt om die reden de onderzoeksgroep van hoogleraar Neurologie Gisela Terwindt in het LUMC.
Mensen met chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn, hebben vaak hoge aantallen van de darmbacterie Ruminococcus gnavus (R. gnavus) in hun darmen. Maar waarom? Voor een antwoord op die vraag hebben LUMC-onderzoekers voor het eerst op grote schaal de volledige genetische code (genoom) van deze bacterie in kaart gebracht. En om het verdere onderzoek naar R. gnavus te versnellen, bieden zij alle gegevens gratis voor andere onderzoekers aan.