Nieuws
-
Oorlogstrauma's bestrijden met virtual reality
Veteranen die door een missie posttraumatische klachten oplopen, hebben vaak complexe en chronische problemen. Bijzonder hoogleraar prof.dr. Eric Vermetten kan dankzij een gift van Rob Nypels zoeken naar nieuwe manieren om die hardnekkige klachten te helpen verwerken.
-
Nieuw fonds voor PTSS-onderzoek
Generaal-majoor buiten dienst en alumnus de heer Rob Nypels (89) deed een grote gift ten behoeve van het door hem opgerichte Nypels-Tans PTSS Fonds om het interdisciplinair onderzoek naar psychotraumatologie te bevorderen. Het belangrijkste doel van dit Fonds op Naam bij het LUF: de zorg voor veteranen en andere geüniformeerden verbeteren door het effect van nieuwe behandelmethoden te onderzoeken.
-
Even voorstellen: drie Sleuteldragers van het LUF
De giften van Sleuteldragers dragen bij aan de academische ontwkkeling van een volgende generatie wetenschappers en studenten. Drie Leidse alumni beantwoordden voor alumnimagazine Leidraad de vraag: waarom bent u Sleuteldrager geworden?
-
Het bewaren van een taal
Renger van Dasselaar vloog voor zijn research master Linguistics naar de andere kant van de wereld voor onderzoek naar het Binumarien, een taal die door ongeveer 1.200 mensen wordt gesproken in de hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea.
-
De ecologische impact van Romeinse expansie
Vanuit het Prof.dr. A.W. Byvanck Fonds heeft Klassiek-Mediterraan onderzoeker dr. Tymon de Haas een subsidie van €6.350 ontvangen voor zijn onderzoek naar de ecologische impact van Romeinse expansie.
-
Buitenlandervaring dankzij het LUF
Studeren is meer dan studiepunten verzamelen. Het is een tijd vol kansen om jezelf te ontplooien. Het LUF geeft studenten met grote dromen en originele ideeën de kans te studeren of onderzoek te doen in het buitenland.
-
Onderzoek voor een betere behandeling van hersenontsteking
De gevolgen van hersenontsteking zijn divers van aard, maar hebben een enorme impact. Met steun van het LUF werkt dr. Jutte de Vries, arts-microbioloog bij het LUMC, aan een oplossing.
-
De beste zorg voor pleegkinderen
Binnen de universiteit wordt er veel onderzoek gedaan naar pleegzorg. Hoe kunnen we pleegkinderen beter ondersteunen? Welke interventies zijn daadwerkelijk effectief? Het is belangrijk dat die kennis niet alleen tot uiting komt in een wetenschappelijk artikel, maar ook wordt gedeeld met de praktijk.
-
Plasticsoep: One bag at a time
Jaarlijks worden wereldwijd meer dan een biljoen plastic wegwerptasjes verbruikt. Waar deze tasjes eindigen, is onduidelijk. In Europa wordt slechts 1% gerecycled en is er steeds meer bewijs dat een groot deel terechtkomt in de natuur. Ondanks de groeiende aandacht voor dit probleem zijn data in Nederland en in de rest van Europa schaars.
-
Honderden alumni vieren samen dies
Twee jaar eerder kleurde de sneeuw de straten nog wit. Op de dies voor alumni 2019 leek de lente juist net begonnen. In de stralende zon vonden ruim 500 alumni hun weg naar het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG) om de 444ste verjaardag van hun alma mater te vieren te midden van Leidse wetenschappers, jonge onderzoekers en oud-studiegenoten.