Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Rechtenstudenten verdiepen zich in de mensenrechten

Er valt veel te leren uit boeken en in collegezalen, maar zonder praktische kennismaking met het werkveld kan al die informatie aardig abstract blijven. Om die reden worden studenten door het LUF aangemoedigd zelf activiteiten te organiseren die buiten het standaard curriculum vallen. Zo organiseerde ELSA (The European Law Students’ Association) Leiden een driedaagse reis naar Straatsburg, dé Europese stad van de mensenrechten.

Van Leiden naar Straatsburg

De reis werd georganiseerd ter afsluiting van de collegeserie Mensenrechten en de bezoeken aan de verschillende instanties werden dan ook specifiek op dat onderwerp afgestemd. Voorafgaand werd er in Leiden eerst een lezing gegeven door Jolien Schukking, de Nederlandse rechter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zij vertelde hierin over haar werkzaamheden en ervaringen binnen het EHRM.

ELSA

De reis zelf begon bij het concentratiekamp Natzweiler Struthof. Dit bezoek was expres aan het begin gepland om een duidelijk perspectief te bieden op de noodzaak van alle instanties die betrokken zijn bij het beschermen van mensenrechten. In Straatsburg bezochten de 39 deelnemers de Raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Parlement (dat één week in de maand in Straatsburg is gehuisvest). Tijdens deze bezoeken werd er ingegaan op de specifieke werkzaamheden van deze instanties met betrekking tot mensenrechten, en konden de studenten in gesprek gaan met een aantal werknemers met verschillende rollen binnen deze instanties.

Naleving van rechten

Het doel van de reis was het benadrukken van het belang van mensenrechten bij de studenten en hen tegelijkertijd inzicht geven in hoe er in de praktijk op naleving van mensenrechten wordt toegezien. Daarnaast kregen de studenten op deze manier de mogelijkheid om hun toekomstig werkveld van dichtbij te leren kennen. Voor de organisatoren van de reis geldt ook nog eens dat zij competenties konden ontwikkelen die normaal buiten hun studie vallen. Denk hierbij aan organisatievaardigheden, omgaan met financiën, planning en communicatie. Deze belangrijke leerervaringen worden allemaal mede mogelijk gemaakt door de steun van de donateurs van het LUF.

Een vernieuwend of bijzonder idee voor een studentenactiviteit? Dan kun je als studie- of studentenvereniging terecht bij de LUF Commissie Algemene Subsidies StudentenActiviteiten. CASSA steunt onder meer excursies, concerten, symposia en studiereizen.

Deze website maakt gebruik van cookies.