Leiden University Fund.

nl en

Nieuwe inzichten in e-waste problematiek in Ghana

Voor haar master Culturele antropologie heeft Isabella van der Gaag met steun van een LISF-subsidie drie maanden etnografisch onderzoek gedaan in Ghana naar milieubewustzijn op een Ghanese middelbare school.

Groot probleem met elektronisch afval

Ghana heeft een groot probleem met elektronisch afval, zoals oude mobieltjes. Ieder jaar wordt er ongeveer 1,43 kilo aan elektronisch afval per persoon geproduceerd terwijl er geen goede mogelijkheden zijn om dit afval te recyclen. 

Isabella: “Op een middelbare school in Tamale gaf ik workshops over milieubewustzijn aan meisjes van veertien tot negentien jaar. Tijdens de workshops stelde ik vragen over hoe de meisjes met afval omgaan, wat ze met hun oude mobieltje doen, hoe ze over het weer en de natuur praten en of ze zich bewust zijn van de gevaren van afval in de natuur.”

Een geslaagde ervaring

Isabella heeft haar onderzoek in samenwerking met Closing the Loop uitgevoerd. Deze organisatie probeert de hoeveelheid afval te verminderen door oude mobieltjes in te zamelen, maar de projecten liepen nog niet zoals gehoopt. Isabella kon na haar onderzoek advies uitbrengen over hoe de resultaten te verbeteren. Een geslaagd onderzoek! 

"Ik heb nieuwe mensen leren kennen uit een andere cultuur en die ervaring heeft mij kritisch doen laten nadenken over mijn eigen leven." - Isabella

Op professioneel vlak heeft ze nuttige ervaringen opgedaan in Ghana. "Ik heb niet alleen een nieuw land leren kennen, maar heb ook werkervaring opgedaan op een school en heb voor het eerst zelfstandig etnografisch onderzoek gedaan voor een milieuorganisatie." Ook persoonlijk heeft ze de reis als prachtig ervaren.

Deze website maakt gebruik van cookies.