Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Nieuw fonds voor sterrenkundig onderzoek

Woensdag vijf december was dit jaar, in meer dan één opzicht, een feestelijke dag. In de statige alumnikamer van het Academiegebouw vond 's middags de officiele tekenceremonie plaats van een nieuw Fonds op Naam bij het Leids Universiteits Fonds (LUF). Met haar man aan haar zijde zette Prieneke van Hoeve haar handtekening onder de overeenkomst ter instelling van het Prieneke van Hoeve PhD Fellowship Fund.

Prieneke studeerde Sociologie in Leiden en besloot eerder dit jaar graag te willen bijdragen aan de bloei van haar alma mater. Een Fonds op Naam is dan een mooie manier om dit te bereiken. De schenker bepaalt hierbij zelf de naam en doelstelling. Zo is het mogelijk om substantiële schenkingen te oormerken. De bestemming die Prieneke voor ogen had, zou men niet snel verwachten bij een alumna van de faculteit Sociale Wetenschappen. Gedurende haar tijd in West-Afrika voor Foster Parents Plan, en onder de heldere sterrenhemel, raakte ze geinteresseerd in sterrenkunde. Vanuit deze persoonlijke fascinatie koos zij als begunstigde van haar fonds de Sterrewacht Leiden, het sterrenkundig instituut van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Het fonds maakt wetenschappelijk onderzoek mogelijk op het gebied van sterrenkunde aan de Sterrewacht Leiden, met name door het financieren van promotieonderzoek. Het fonds zal een promotieplaats ondersteunen waarbij een excellente promotiekandidaat zelf een baanbrekend onderwerp voor zijn of haar promotie voorstelt. Daarnaast moedigt het fonds ook met nadruk vrouwelijke wetenschappers aan om een aanvraag in te dienen. Zo draagt het fonds bij aan een bestendige toekomst van een instituut met een inmiddels eeuwenlange traditie. 

Prieneke van Hoeve na ondertekening van de overeenkomst ter instelling

Een lange geschiedenis

De Sterrewacht is opgericht in 1633 en is daarmee het oudste nog operationele universitaire observatorium ter wereld, met een zeer rijke traditie. Het onderzoekinstituut Sterrewacht Leiden voert onderzoek uit van wereldklasse op gebieden als de oorsprong en de evolutie van sterrenstelsels, de ontdekking en het karakteriseren van exoplaneten, en de vorming van sterren en planeetstelsels. 

Het LUF kijkt uit naar de eerste promovenda of promovendus die met steun van het Prieneke van Hoeve PhD Fellowship Fund de kans krijgt belangrijk en innovatief onderzoek te doen bij het sterrenkundig instituut van Leiden. De jaarlijks toegekende subsidie zal worden gematched door het LUF. 

Meer informatie

De Commissie Wetenschappelijke Bestedingen (CWB) van het LUF gaat over de toekenning van subsidies aan onderzoekers. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina of kunt u contact opnemen met Henk Snijders via h.l.m.snijders@LUF.leidenuniv.nl of 071 527 4903. 

Wellicht denkt u erover zelf een Fonds op Naam in te stellen of een bijdrage te doen aan een bestaand fonds? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Juliette Nieuwland via j.m.m.nieuwland@LUF.leidenuniv.nl of 071 527 3327. 

Deze website maakt gebruik van cookies.