Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Nominaties voor LISF-prijs en Janneke Fruin-Helb Beurs 2018

Op vrijdag 2 november worden de LISF-prijs en de Janneke Fruin-Helb Beurs 2018 uitgereikt door het Leids Universiteits Fonds (LUF). Hieronder vindt u de shortlist van genomineerde studenten en een korte omschrijving van hun studie, stage of onderzoek.

LISF-prijs voor het beste eindverslag

De LISF-prijs gaat jaarlijks naar de student die het beste verslag schreef na een buitenlandverblijf met een subsidie uit een van de studentenfondsen. De prijs wordt uitgereikt door Hendrikje Crebolder, alumna van de Universiteit Leiden en directielid van het Rijksmuseum Amsterdam. De winnaar krijgt een bedrag van € 500,- en mag een presentatie geven op de Cleveringabijeenkomst in Parijs op 27 november.

De verslagen van de volgende studenten zijn voor de LISF-prijs 2018 genomineerd:

  • Joris Carmiggelt (W&N / Natuurkunde) – volgde specialistische vakken in theoretische Natuurkunde aan het ETH Zürich, Zwitserland.
  • Elodie Deprez (FSW / Antropologie) – deed onderzoek in de Filipijnen naar de aanleg van een weg en de impact hiervan op de nabije omgeving en omwonenden.
  • Kimberley Koetsier (Geneeskunde) – deed onderzoek in een groot traumacentrum in Seattle (VS) naar een betrouwbare beoordeling van wonden.
  • Yannick Lengkeek (GW / Geschiedenis) – deed archiefonderzoek in Indonesië naar de impact van het fascisme op het nationalisme tijdens de laatste fase van het kolonialisme (1935 – 1942).
  • Tim Rietbergen (W&N / Biologie) – deed onderzoek in het American Museum of Natural History in New York naar een recent ontdekt fossiel van een vleermuis.
  • Pelle Sinke (W&N / Industriële Ecologie) – deed in Indonesië onderzoek naar het productieproces van tempeh.
  • Marianne van der Vaart (Geneeskunde / Biomedische Wetenschappen) – liep stage aan de universiteit van Oxford en deed daar onderzoek naar pijnbeleving bij kinderen.
  • Guanmian (Victor) Xu (GW / Geschiedenis) – deed archiefonderzoek in Indonesië naar de koloniale invloed op de Chinees-Javaanse suikerplantages in de periode van 1664 – 1809.
  • Eva Zijlstra (Rechtsgeleerdheid / Internationaal Publiek Recht) – volgde een eenjarige masteropleiding International Legal Studies aan de New York University.
  • JaapJan van Zwieten (GW / Europese Geschiedenis) – deed archiefonderzoek in Antwerpen en Brugge naar protectionisme door gilden in de scheepvaart in de zestiende eeuw.

Janneke Fruin-Helb Beurs voor de beste onderzoeksaanvraag

De Janneke Fruin-Helb Beurs wordt toegekend aan talentvolle studenten die een subsidieaanvraag doen bij het LUF Internationaal StudieFonds (LISF) voor onderzoek in het buitenland met een buitengewoon goede en creatieve onderzoeksvraag die vanuit een academische vrijheid is geformuleerd. De winnaar ontvangt een cheque van € 2.250,- uit handen van Kim Beerden, voorzitter van de LISF-commissie.

Voor de Janneke Fruin-Helb Beurs 2018 zijn genomineerd:

  • Joris Carmiggelt (W&N / Natuurkunde) – voorstel voor onderzoek aan de Harvard University te Boston (VS) naar een nieuw soort microscoop, die zeer kleine magneetvelden kan waarnemen.
  • Stephanie van Dam (GW / Geschiedenis) – onderwijs aan School of Oriental and African Studies in Londen en archiefonderzoek naar vrije en onvrije arbeid in de Britse kolonies in de 20e eeuw.
  • Marit van Elsas (W&N / Biofarmaceutische Wetenschappen) – voorstel tot onderzoek aan Harvard Medical School in Boston (VS) naar de rol van het immuunsysteem bij kanker.
  • Izai Kikuchi ( W&N / Evolutionaire biologie) – voorstel tot onderzoek in de hortus botanicus van Kew (VK) naar de evolutionaire ontwikkeling van orchideeën.
  • Tim Rietbergen (W&N / Biologie) – voorstel tot het onderzoeken van een zeer oud, recent ontdekt fossiel van een vleermuis om zo meer inzicht te verkrijgen in hun vroegste evolutie, op uitnodiging van het American Museum of Natural History in New York.
  • Yuka Shichiza (Archeologie) – voorstel tot archeologisch onderzoek op het Japanse eiland Hokkaido naar de geschiedenis van het Ainu-volk.
  • Bart Woltjes (W&N / Experimentele Natuurkunde) – voorstel tot onderzoek aan de Universiteit van Cambridge (UK) naar niet-conventionele supergeleiding.
Deze website maakt gebruik van cookies.