Leiden University Fund.

nl en

Sleuteldragersdiner 2018

Afgelopen vrijdag 28 september vond het jaarlijkse Sleuteldragersdiner weer plaats in het Rijksmuseum van Oudheden.

Welkomstwoord door de rector Carel Stolker

De avond begon met een borrel in de Oude UB, waar iedereen onder het genot van een drankje kon bijpraten met oude vrienden, jaargenoten en bekenden. Na een welkomstwoord van onze rector magnificus, liep iedereen in optocht richting het Rijksmuseum van Oudheden waar het diner plaatsvond. 

Inspirerende verhalen van studenten

Tijdens het diner hebben alle aanwezigen onder andere kunnen genieten van drie geweldige presentaties van Leidse studenten die met behulp van een subsidie van het Leids Universiteits Fonds naar het buitenland zijn geweest voor een onderzoek of een stage.

Eric Thee begon met een kort verslag van zijn onderzoek in Boston waarbij hij heeft gekeken naar de oorzaak en behandeling van glaucoom, een van de meest voorkomende oogziekten, waarvoor nog geen goede behandeling is. Uit recent onderzoek blijkt dat afweercellen bij glaucoomschade een rol te spelen. Eric heeft vervolgens gekeken of deze afweercellen kunnen worden onderdrukt met neusdruppels. Wat blijkt, met druppels wordt het zicht behouden! 

Cinny Buys vertelde meer over haar stage bij de ECCHR waar zij zich bezig heeft gehouden met de vraag: Zijn bedrijven en landen die wapens leveren in oorlogsgebieden, strafrechtelijk medeplichtig indien deze wapens worden gebruikt om oorlogsmisdaden te plegen? 

Lezing Willemijn Aerdts

Erik Vos sloot af met een geanimeerd verhaal over zijn onderzoek in Cambridge naar supergeleiding dat ook voor de niet-Natuurkundigen onder het publiek te begrijpen was. Met als mooie noot op het einde dat ook persoonlijk de reis hem veel heeft gebracht, gezien hij tijdens zijn verblijf in het buitenland zijn vriending heeft ontmoet. 

Volgens de aanwezigen waren de drie verhalen, met verschillende studies en onderwerpen, allen 'interessant en hartverwarmend'.

Willemijn Aerdts over het gevaar van buitenlandse inmenging

Daarna gaf Willemijn Aerdts een lezing met de titel: Hoe houden we Nederland veilig, het belang van contra-inlichtingen. Een geweldige lezing over het gevaar van buitenlandse inmenging, wat stof tot nadenken gaf. Ze gaf ons the quote mee die de wereld van de contra-inlichtingen mooi samenvat: 'there are no permanent friends or permanent enemies, only permanent interests'.

Deze website maakt gebruik van cookies.