Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Sleuteldragersevenement 2018 - topstukken uit de uitzonderlijke fotocollectie van de Universiteit Leiden

Met veel plezier ontvingen wij op 21 juni een groep enthousiaste alumni tijdens het jaarlijkse Sleuteldragersevenement. Dit jaar hadden we een exclusieve blik op de vermaarde fotocollectie van de Universiteit Leiden georganiseerd.

Na een gezellig kopje koffie en even bijgepraat te hebben met de andere aanwezigen, kon iedereen plaatst nemen voor de lezing van conservator Maartje van den Heuvel. In inspirerende lezing werden de aanwezigen langs de geschiedenis van zowel de fotografie in het algemeen als de uitzonderlijke fotocollectie van de Universiteitsbibliotheek in het bijzonder geleid.

Topstukken in handen

Daarna kreeg iedereen de mogelijkheid om een aantal intrigerende fotografische curiosa en fotografische afdrukken die wereldwijd tot beroemde topstukken worden gerekend, zelf in de hand nemen. Bij ieder item, van een ontwikkelgelatinezilverdruk uit de eind 19e eeuw van George Hendrik Breitner tot dummy-materiaal en schetsversies van fotoboeken van Ed van der Elsken, vertelde Maartje van den Heuvel achtergronden en interessante feiten. Een unieke ervaring.

Na een gezellige borrel waarbij nog even nagepraat kon worden en iedereen zijn laatste vragen aan Maartje van den Heuvel kon stellen, ging iedereen weer huiswaarts. 

De oudste museale fotocollectie van Nederland

De fotocollectie van de Universiteit Leiden heeft in het nationale erfgoedlandschap een bijzondere positie, het is de oudste museale fotocollectie van Nederland. In de decennia na de oprichting in 1953 werden oudere verzamelingen toegevoegd, die soms zelfs uit het begin van de twintigste eeuw stamden. Het resultaat is een voor Nederland unieke organisch gevormde fotocollectie, die de geschiedenis van de fotografie vanaf de uitvinding in 1839 tot nu in beeld brengt. 

Deze website maakt gebruik van cookies.