Leiden University Fund

nl en

Uitreiking LISF-prijs en Janneke Fruin-Helb Beurs 2018

Tien genomineerden, of hun vertegenwoordigers, wachtten op vrijdagmiddag 2 november in de Faculty Club in spanning op het verlossende woord. Wiens verslag van studie, stage of onderzoek in het buitenland werd dit jaar beloond met € 500,- en een reis naar Parijs voor een presentatie op de Cleveringabijeenkomst?

Voor het zover was, nam LISF-juryvoorzitter Hendrikje Crebolder, directielid van het Rijksmuseum, het woord om de winnaar van de Eervolle Vermelding bekend te maken. Deze eer ging naar Marianne van der Vaart. De jury prees de humor in haar verslag en het feit dat zij "de samenleving laat zien wat er achter de deuren van het wetenschappelijk onderzoek gebeurt". Marianne kon helaas niet zelf aanwezig zijn. Zij is druk bezig met haar onderzoek aan de Universiteit van Oxford. Naar dit instituut vertrok zij vorig jaar als student Geneeskunde met een beurs van het LISF (LUF Internationaal StudieFonds). Haar onderzoek naar pijnbeleving bij baby’s mocht zij daarna voortzetten als promovendus. Mariannes moeder nam vol trots het certificaat en de bloemen voor hun dochter in ontvangst. 

"Met zijn uitzonderlijke kijk op geschiedkundig onderzoek zorgt Guanmian voor nieuwe perspectieven en een beter begrip van de geschiedenis."

De prijs voor het beste verslag ging naar Guanmian Xu (Geschiedenis). Volgens de jury geeft hij blijk van een "uitzonderlijke kijk op geschiedkundig onderzoek en zorgen zijn nieuwe pespectieven voor een beter begrip." Guanmian deed met steun van het LISF archiefonderzoek in Indonesië naar de koloniale invloed op de Chinees-Javaanse suikerplantages. Mede hierdoor is hij momenteel in Taiwan voor een congres en een semester over landregistratie in Batavia. Namens Guanmian nam zijn vrouw Hui Ji de LISF-prijs 2018 in ontvangst.

Tim Rietbergen aan het werk bij het Natural History Museum (NY)

Buitengewoon goed

Ook werd de Janneke Fruin-Helb Beurs toegekend aan een van de genomineerde studenten die een subsidieaanvraag deden met een "buitengewoon goede en creatieve onderzoeksvraag, geformuleerd vanuit academische vrijheid". Deze eer viel te beurt aan Tim Rietbergen (Biologie) voor zijn voorstel tot het onderzoeken van een zeer oud, recent ontdekt fossiel van een vleermuis met als doel meer inzicht te verkrijgen in hun vroegste evolutie. Tim ontving hiervoor een cheque van € 2.250,- uit handen van Kim Beerden, voorzitter van de LISF-commissie.

Een Eervolle Vermelding was er voor Joris Carmiggelt (Natuurkunde). Hij schreef een ambitieus voorstel voor onderzoek aan de Harvard University te Boston (VS) naar een nieuw soort microscoop, die zeer kleine magneetvelden kan waarnemen. We feliciteren Joris, alle andere genomineerden, en in het bijzonder de winnaars van de LISF-prijs en Janneke Fruin-Helb Beurs 2018 nogmaals hartelijk met hun mooie prestaties.

Foto: Daniëlle Vink - Reizevoort
Vlnr: Hendrikje Crebolder, Hui Ji, Tim Rietbergen en Kim Beerden

 

Deze website maakt gebruik van cookies.