Leids Universiteits Fonds.

nl en

In herinnering: mr. Kees van Lede

Met groot verdriet namen wij kennis van het overlijden van onze alumnus, de heer mr. Kees van Lede, op dinsdag 22 december 2020. De heer Van Lede was een uitermate betrokken en inspirerend oud-bestuurslid en schenker van het Leids Universiteits Fonds.

Kees van Lede, oud-voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO en topman van AkzoNobel, was van 1988 tot 1994 lid van het Algemeen Bestuur van het Leids Universiteits Fonds. Daarnaast was hij een graag geziene gast op de Dies en het jaarlijkse Sleuteldragersdiner.

Kees van Lede (Wassenaar, 21 november 1942) studeerde rechten in Leiden en was lid van LSV Minerva. Vervolgens deed hij een MBA-opleiding aan business school Insead in Fontainebleau. Daarna werkte hij voor Shell en McKinsey, was hij directeur van aannemer Nederhorst en bestuurslid van bouwconcern Hollandse Beton Group. Van Lede was voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO. Ook was hij tien jaar bestuursvoorzitter van AkzoNobel. Na zijn periode bij AkzoNobel werd hij commissaris (onder meer Heineken, Philips, De Nederlandsche Bank, Air France-KLM en Sara Lee), waarbij hij door FEM Business werd uitgeroepen tot de machtigste man in Nederland. Van Lede behoort tot de buitencategorie bestuurders die belangrijk zijn geweest voor het succes en de huidige vorm van het grote Nederlandse bedrijfsleven.

Begin dit jaar publiceerde hij, net voordat corona uitbrak, een boek samen met journalist Joris Luyendijk: Pessimisme is voor losers. Op de rand van een nieuwe tijd.  De laatste jaren maakte de oud-topman van AkzoNobel zich in toenemende mate zorgen over de huidige vorm van het aandeelhouderskapitalisme.

Wij wensen de familie van de heer Van Lede veel sterkte toe en wij blijven hem zeer dankbaar voor zijn opmerkelijke bijdrage aan de Leidse wetenschap en het Leids Universiteits Fonds.

Deze website maakt gebruik van cookies.