Leiden University Fund

nl en

Oorlog in Oekraïne – ons statement

De Nederlandse universiteiten en het Leids Universiteits Fonds zijn geschokt door de Russische inval in Oekraïne en leven mee met eenieder die hierdoor getroffen wordt. Het is verschrikkelijk wat er gebeurt en we maken ons grote zorgen over de gevolgen die het heeft voor de Oekraïense universiteiten en de academische gemeenschap.

Het Leids Universiteits Fonds ondersteunt alleen projecten van Leidse onderzoekers en academici verbonden aan de Universiteit Leiden. We zijn solidair met studenten en medewerkers in Oekraïne en we omarmen de academische gemeenschappen in Rusland die zich uitspreken tegen de inval en zich moedig blijven inzetten voor vrede, dialoog en open samenwerking. Het LUF ontvangt, direct of indirect, geen schenkingen uit Rusland waaraan specifieke politieke verwachtingen zijn verbonden. Tevens steunen wij geen projecten die de oorlog goedpraten of bagatelliseren, of die tegen de aard van de huidige sancties ingaan.

De Nederlandse universiteiten zetten zich in om studenten en medewerkers te ondersteunen die direct of indirect door de oorlog geraakt worden. Zij zien dat er onzekerheid is onder Oekraïense en Russische medewerkers en studenten in Nederland. Daarom doen zij hun uiterste best om hen zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast gaan de universiteiten kijken welke mogelijkheden er zijn om academici in Oekraïne hulp te bieden. Samen met de Universiteit Leiden onderzoeken wij als universiteitsfonds op welke manier wij hulp kunnen bieden.

Voor studenten en medewerkers publiceerde de universiteit het volgende bericht:

'We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, tegen problemen aanloopt of dat je je zorgen maakt. Neem gerust contact op met jouw leidinggevende, studieadviseur of studiecoördinator. Je kunt ook bellen met het noodnummer +31 71 527 1132 (maandag t/m vrijdag van 9u tot 17u bereikbaar) of mailen naar crisis@leidenuniv.nl.'

Deze website maakt gebruik van cookies.