Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Lunchbijeenkomst nalaten

Datum
donderdag 4 april 2024
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Faculty Club

‘Waarom Leiden? Mijn vrouw, mijn vrienden, mijn goede herinneringen... Ze zijn allemaal verbonden met de Universiteit Leiden. Daar heb ik gestudeerd, dankzij die studie kon ik carrière maken, en daar pluk ik nu de financiële vruchten van. Daar wil ik graag iets voor terugdoen.' Aldus alumnus informatica Jan Joris Vereijken.

​​​​​​​Voortleven in de wetenschap

Heeft u wel eens nagedacht over nalaten aan de universiteit? Omdat niet al het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek wordt gefinancierd door de overheid, zijn bijdragen van schenkers onmisbaar. Door het Leids Universiteits Fonds op te nemen in uw testament kunnen studenten en wetenschappers ook in de toekomst bijdragen aan een betere wereld.

U laat uw idealen voortleven door een goed doel op te nemen in uw testament. Hoe legt u uw wensen vast? Wat is het verschil tussen een legaat en een erfstelling? Wat zijn de voordelen van nalaten aan een goed doel? We nodigen u graag uit voor een speciale bijeenkomst over nalaten waar onder anderen notaris Elisabeth Dierckxsens al uw vragen zal beantwoorden. 

Prof.dr. Petra Sijpesteijn

Deze dag bieden we u niet alleen praktische informatie, maar kunt u ook komen luisteren naar twee inspirerende onderzoekers: Petra Sijpesteijn, hoogleraar Arabisch en Mariska Kriek, hoogleraar Extragalactische sterrenkunde. 

Over de Arabische taal, religie en de actualiteit

Er valt heel wat te duiden over het Midden-Oosten en islam. Waarom is iedereen zo betrokken bij het Palestijns-Israëlisch conflict? Waarom is het verbranden van een Koran zo provocerend? Waarom drinken sommige moslims wijn en andere niet? En hoe helpt het lezen van klassieke Arabische poëzie om moslims en niet-moslims vandaag de dag en in het verleden beter te begrijpen? Het gebied dat een hoogleraar Arabisch (de enige in Nederland) dekt in onderwijs en publiek debat is zeer divers en strekt zich ver uit voorbij het eigen onderzoeksgebied. Prof.dr. Sijpesteijn: ‘Ik zal beschrijven hoe ik verschillende rollen – van spreker voor allerlei organisaties, docent over islamitische grafrituelen van de 7e tot 21e eeuw, gastvrouw bij de jaarlijkse lezingen Arabische taal en cultuur en stimulator van talentvolle studenten – combineer en hoe het LUF en haar schenkers hierbij helpen.’

Prof.dr. Mariska Kriek

Het vroege heelal

De lancering van de James Webb Space Telescope (JWST) op eerste kerstdag 2021 was een historisch moment voor de astronomie. Met deze nieuwe ruimtetelescoop, die een spiegel heeft die 6,5 keer groter is dan de spiegel van de Hubble Space Telescope, kunnen we veel verder terug kijken in de geschiedenis van het heelal. Niet alleen de grootte, maar ook de toegang tot het infrarode golflengtegebied is belangrijk om het licht van verre sterrenstelsels te bestuderen. In haar lezing legt professor Kriek uit waarom de JWST, met zijn grote spiegel en infrarode ogen, zo’n krachtige tijdmachine is en wat astronomen nu leren over de babyjaren van het heelal en het ontstaan van de eerste sterren en sterrenstelsels.

Emeritus hoogleraar en voormalig rector magnificus van de Universiteit Leiden Douwe Breimer vertelt u graag meer over het belang van steun voor innovatief, excellent en onafhankelijk onderwijs en onderzoek.

Wilt u een gast meenemen? Geef uw introducé dan op via het aanmeldformulier

​​​​​​​Meer weten?

Vraag geheel vrijblijvend onze brochure over nalaten aan bij relatiemanager Liesbeth van Biezen via dit formulier. Wij sturen de brochure dan naar u toe. 

Alumnus Jan Joris Vereijken, wiens quote u bovenaan dit agenda-item las, leverde ook een bijdrage aan een gezamenlijke campagne van de Nederlandse universiteiten over nalaten aan de wetenschap. 

Datum Donderdag 4 april 2024
Tijd

10.30 uur: Inloop
11.00 tot 13.00 uur

Locatie Faculty Club (inclusief lunch)
Voor wie? Een ieder die geïnteresseerd is in het onderwerp nalaten
Aanmelden (geheel vrijblijvend)  Naar het aanmeldformulier 
Deze website maakt gebruik van cookies.