Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Eerste collegeronde

Bij de eerste collegeronde, van 13.15 tot 14.15 uur, kunt u kiezen uit drie colleges. Bent u erbij? Schrijf u dan nu in via dit formulier

Eerste collegeronde

Een nuchtere kijk op psychedelica

Psychedelische middelen zoals LSD en psilocybine staan weer volop in de belangstelling en wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar de therapeutische toepassingen van psychedelische therapie voor de behandeling van verslaving, depressie en doodsangst. Met behulp van beeldvormende technieken zoals fMRI en EEG is het ook mogelijk om te ontdekken wat er in het brein gebeurt tijdens een psychedelische ervaring. Wat hebben deze onderzoeken tot nu toe opgeleverd? Is de hype en het optimisme over psychedelische therapie gerechtvaardigd of zijn er ook gevaren?

In deze lezing neemt Michiel van Elk u mee op een hallucinante ontdekkingstocht langs verschillende psychedelische middelen, de werking en de toepassingen. Michiel bepleit een nuchtere kijk op psychedelica: deze middelen kunnen mogelijk een belangrijke rol gaan spelen in de geestelijke gezondheidszorg, maar voor het zover is moet er eerst veel meer onderzoek gedaan worden naar de veiligheid en effectiviteit van psychedelische therapie.

Generatieverschillen op de werkvloer

Hoe overbrug je generatiekloven op de werkvloer voor optimale samenwerking en succes?

Tegenwoordig werken er wel vijf verschillende generaties met elkaar samen op de werkvloer, van Babyboomers tot Gen Z. Iedereen heeft zo hun eigen motivaties en unieke werkvisies. Oudere generaties zijn resultaatgericht en vinden hiërarchie en loyaliteit belangrijk, terwijl jongeren juist meer waarde hechten aan flexibiliteit en persoonlijke groei in hun carrière. Deze generatiekloof biedt kansen voor versterking, maar veroorzaakt soms ook wrijving. Het begrijpen van deze verschillen is essentieel voor organisaties, professionals en managers én collega’s.

In deze interactieve presentatie belicht Kim Jansen de kenmerken van elke generatie, benadrukt ze het belang van diversiteit op de werkvloer en biedt ze inzichten om elkaar te versterken. Als jong en oud elkaar beter begrijpen, ontstaan er synergetische samenwerkingen wat zorgt voor meer werkplezier en betere resultaten.

Blik op kunst op zijn kop

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel: dankzij materiaalkundig onderzoek weten we hoe het Meisje met de Parel er in 1665 uitzag, genereren we met A.I. (DallE-2) zo nieuwe kunstwerken van Rembrandt, verkopen we ze makkelijk als echte kunstwerken dankzij NFT’s en 3D-printen we één-op-één oude meesterwerken. Maar in een wereld waar fake news, deep fakes en reproducties alomtegenwoordig zijn, raken we alsmaar meer gefocust op de ontmoeting met het originele kunstwerk.

Willen we dan wel dat al die technologie in de kunstwereld doordringt? Moeten we nog wel massaal naar het museum als we in de Metaverse onze eigen tentoonstellingen kunnen maken of thuis een Mona Lisa kunnen printen? Moeten we bang zijn of deze ontwikkelingen juist omarmen? Liselore Tissen neemt u mee door de technologische ontwikkelingen die vandaag de dag het culturele veld bepalen, de ethische vraagstukken die daarbij komen kijken en hoe dit impact heeft op onze maatschappij.

Deze website maakt gebruik van cookies.