Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Gevelstenen

Op 26 november 2014 zijn drie gevelstenen en een lezenaar onthuld, waarmee de drie hoogleraren Cleveringa, Van Holk en Barge herdacht worden, die op 26 november 1940 ieder een gedenkwaardige protestrede tegen de maatregelen van de Duitse bezetter uitspraken.

De gedenkstenen staan bij de huizen waar deze professoren woonden. Hierop staan hun naam, de datum 26 november 1940 en het woord ‘protestrede’. Daarnaast wordt hun gelaatsprofiel in een enkele lijn aangeduid op de steen. Dit past bij een regel uit de protestrede van Cleveringa waarin hij zegt dat hij poogt “met een enkele lijn, een enkele aanwijzing, een enkele streep te komen tot een schets, die een suggestie is voor ontvankelijke geesten”.

De lezenaar, het centrale object, brengt de gevelstenen als het ware samen en plaatst alles nadrukkelijk in het licht van het motto van de Universiteit Leiden “Libertatis Praesidium” (Bolwerk van vrijheid). De lezenaar staat op de binnenplaats van het Academiegebouw en werd onthuld door Rector Magnificus prof.mr. Carel Stolker.

Totstandkoming

De bekostiging van het project is gerealiseerd door bijdragen van de families Barge, Cleveringa en Van Holk, de Elise Mathilde Stichting, de Van Berch van Heemstede Stichting en het Leids Universiteits Fonds (LUF), vanuit het Fonds A.E. Cohen.

Deze website maakt gebruik van cookies.