Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Tweede collegeronde

Bij de tweede collegeronde, van 15.00 tot 16.00 uur, kunt u kiezen uit drie colleges van onder meer Leidse hoogleraren of een kennismaking met jong talent bij de LUF-prijsuitreikingen. Bent u erbij? Schrijf u dan nu in via dit formulier

Sprekers

Impact maken op de werkvloer (speciaal voor jonge alumni)

Speak Up, Level Up: effectieve communicatie voor millennials in de werkwereld

Millenials maken graag gebruik van hun vrijheid van meningsuiting. Door de organisatiepolitiek in bedrijven, wil deze eerlijkheid nog weleens verkeerd uitpakken. Deze training richt zich op millennials die, ondanks of juist door hun openheid in communicatie, toch moeite ervaren op de werkvloer. Zij leren het belang van organisatiesensitiviteit in complexe omgevingen en om effectief te navigeren binnen (in)formele machtsstructuren.

Het doel is om young professionals uit te rusten met vaardigheden om effectiever te communiceren, hun impact te vergroten en om zichzelf professioneel op te stellen en tegelijkertijd zichzelf te blijven. Na afloop begrijpen deelnemers organisatiedynamieken, weten ze hoe zij duurzame relaties opbouwen en hoe ze passend communiceren. Hierdoor begrijpen ze oudere generaties en machtsverhoudingen beter én snappen ze hoe ze met geschreven en ongeschreven regels omgaan.

Rekenschap. Het koloniale verleden, excuses, herstel

Het koloniale en slavernijverleden van Nederland staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Het is een geschiedenis die haaks staat op hoe Nederlanders de eigen natie graag zien: tolerant, humanitair, vooruitstrevend. Dat de werkelijkheid in het koloniale rijk dat Nederland opbouwde pijnlijk anders was wordt inmiddels breed erkend. Op die erkenning volgden de afgelopen jaren excuses, als stap op weg naar ‘herstel’. 

Wat is het Nederlandse koloniale en slavernijverleden eigenlijk? Waarom juist nu die herontdekking? Wat kunnen we verwachten van excuses en ‘herstel’? Wie vraagt daar eigenlijk om? Is er een goede manier om rekenschap af te leggen over dit verleden en zijn ‘we’ hiermee op de goede weg? En is er ook voor de Universiteit Leiden aanleiding om de vragen te stellen?

Hoe ziet het Hollands Landschap er in de toekomst uit?

Historisch gezien voedden de ommelanden de bevolking van de stad; een stad kon niet verder groeien dan het voedend vermogen van deze ommelanden. Momenteel produceert de Nederlandse landbouw voornamelijk voor de export. Zowel fysieke (klimaat, bodem, water) als maatschappelijke veranderingen (dieet, ethiek) nopen de landbouw tot een behoorlijke koerswijziging. De vraag is dus niet zozeer of het exportmodel houdbaar is, maar op welke manier het gaat veranderen, en hoe ons landschap er dan uit komt te zien. Welke nieuwe vormen van landbouw zorgen voor een goedbelegde boterham voor de boer? In hoeverre kunnen deze nieuwe vormen van landbouw gecombineerd worden met andere waarden zoals schoon water, schone lucht en hoge biodiversiteit? Gaan we een revival van de voedingsrelatie tussen stad en platteland weer terugzien? En wat is de rol van de wetenschap hierin? 

In het Polderlab, een gebied van 30 hectare tussen Leiden en Oud Ade experimenteren we, samen met boeren met deze toekomst: welke vorm van landbouw is volhoudbaar in tijden van klimaatsverandering? 

Kom kennismaken met het jonge talent van de Universiteit Leiden! Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur, en Rachel Schats (voorzitter LISF-commissie) reiken in een feestelijke bijeenkomst onderstaande prijzen uit. De winnaars – veelal nog student óf kersverse alumnus – vertellen u graag over hun bijzondere onderzoek, scripties en ervaringen in het buitenland. 

  • Leidse Universitaire Scriptieprijzen 2024
  • Schild-de Groen Onderzoeksprijzen 2024
  • LISF-prijs 2024
  • Janneke Fruin-Helb Beurs 2024
Deze website maakt gebruik van cookies.