Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

LUF-Boerhaaveleerstoel

De LUF-Boerhaaveleerstoel maakt gasthoogleraarschappen mogelijk voor eminente en gezaghebbende geleerden, bij voorkeur uit het buitenland, die een bepaald gebied van onderzoek en onderwijs binnen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen stimuleren.

De gasthoogleraar wordt in de korte periode van het verblijf in Leiden maximaal ingezet voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden binnen het LUMC. De LUF-Boerhaavehoogleraar houdt, meestal aan het begin van de verblijfsperiode, een openbare voordracht in het LUMC. Voorafgaande aan deze Boerhaavelezing krijgt de hoogleraar een oorkonde en een Boerhaavepenning uitgereikt.

In de afgelopen jaren hebben vooraanstaande geleerden van over de hele wereld zitting genomen op de LUF-Boerhaaveleerstoel en zo invloed uit kunnen oefenen op het onderzoek en onderwijs van het LUMC en de Universiteit Leiden.

Leerstoel 2023-2024

De leerstoel wordt dit jaar bekleed door prof.dr. Ugur Sahin, internationaal gerenommeerd onderzoeker op het gebied van kanker en immunologie en betrokken bij de ontwikkeling van vaccinaties bij kanker (neoantigenen). Hij en zijn echtgenote Özlem Türeci richtten twee farmaceutische bedrijven op: Ganymed Pharmaceuticals (verkocht aan Astelias Pharma) voor de ontwikkeling van het monoclonale antilichaam Zolbetuximab welke wordt ingezet bij slokdarmkanker en gastrointestinale kanker en BioNTech die zeer succesvol is met verscheidene platforms voor immunotherapie gebaseerd op mRNA, CAR-celtherapie en immuun-checkpoint-moleculen.

Sahin wordt internationaal vooral erkend voor zijn werk aan mRNA-vaccins. Hij breidde zijn onderzoek op dit gebied uit naar infectieziekten toen de COVID-19-pandemie uitbrak en hij verkreeg wereldfaam door zijn werk aan een van de meest succesvolle vaccins tegen COVID-19, het Pfizer/BioNTech-vaccin. BioNTech en andere bedrijven ontwikkelen momenteel een platform voor mRNA-vaccins voor verschillende infectieziekten.

Deze website maakt gebruik van cookies.