Leids Universiteits Fonds.

nl en

In herinnering: mr. Jan Maarten Boll

Met groot verdriet namen wij kennis van het overlijden van mr. Jan Maarten Boll op dinsdag 24 november 2020. De heer Bol was alumnus van de Universiteit Leiden en schenker van het Leids Universiteits Fonds.

Jan Maarten Boll, voormalig lid van de Raad van State en oud-advocaat, stelde eind 2019 een fonds op naam in bij het LUF: het Fonds jmb tot bestudering van VerdraagzaamheidDe heer Boll had een onwrikbaar geloof in verdraagzaamheid. Het Fonds heeft als doelstelling bijdragen aan de realisatie van de Uytenbogaert Leerstoel, welke volgens zijn echtgenote 'zijn geestelijke hart' had.

Jan Maarten Boll ('s-Hertogenbosch, 25 mei 1942) was voormalig lid van de Raad van State, voormalig advocaat en voormalig voorzitter van de Vereniging Rembrandt. De heer Boll is, na zijn studie Nederlands Recht in Leiden, actief geworden als advocaat. Eerst in Den Haag (tot 1979), later in Amsterdam. Op 1 januari 1993 werd hij benoemd als lid van de Raad van State, in 2010 werd hij staatsraad. Deze laatste functie had hij tot 2012, in dit jaar werd hij zeventig en moest derhalve aftreden. Daarnaast was hij bestuurder bij diverse stichtingen, waarvan veel in de culturele sector, zoals Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit en Koninklijk Concertgebouworkest. Ook was hij lid geweest van onder meer de Commissie voor Kerkordelijke aangelegenheden Nederlandse Hervormde Kerk en de Rijkscommissie voor de Musea. Sinds 1993 was hij een van de ruim driehonderd directeuren van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en in 2004 werd hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2009 kreeg hij bij zijn afscheid als voorzitter van Vereniging Rembrandt de Museummedaille. De heer Boll was sinds 24 mei 1975 getrouwd met museumexpert Pauline Kruseman. 

Wij wensen de familie van de heer Boll veel sterkte toe en zijn dankbaar voor zijn bijdrage aan de Leidse wetenschap. 

De heer Boll, samen met hoogleraar Rick Lawson en decaan Joanne van der Leun, na de schenking van het tableau Homs van de Syrische kunstenaar Rabi Koria aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in 2016
Deze website maakt gebruik van cookies.