
Hoe behandel je epilepsie bij glioompatiënten?
Epilepsie is een van de meest voorkomende symptomen bij patiënten met een hersentumor. Er zijn medicijnen tegen epilepsie, maar welke het beste werken voor patiënten met een hersentumor is niet duidelijk. Dankzij de schenkers van het “Ouwe” Fonds, een fonds op naam bij het LUF, kan neuroloog Johan Koekkoek onderzoek doen naar de beste behandeling.
In Nederland krijgen ongeveer 1400 mensen per jaar de diagnose glioom, ofwel een kwaadaardige hersentumor. Een veelvoorkomend symptoom is epilepsie: acute aanvallen van abnormale activiteit van de hersenen, waardoor ze niet meer goed functioneren. Dit heeft grote invloed op het functioneren en de kwaliteit van leven.
‘We willen weten welke epilepsiemedicijnen het beste werken voor patiënten met een hersentumor’
Patiënten worden behandeld met medicijnen, anti-epileptica. Welke soort wordt voorgeschreven hangt af van de voorkeur van de arts, en van richtlijnen die gelden voor epilepsiepatiënten zonder hersentumor. ‘Patiënten met een glioom kennen echter vaak een ander verloop van de epileptische aanvallen’, legt Johan Koekkoek uit. ‘En ze ervaren vaker bijwerkingen van de medicijnen. In deze studie gaan we verschillende behandelingen vergelijken, zodat we in de toekomst weten welke anti-epileptica het beste werken voor glioompatiënten.’
Dit artikel verscheen begin dit jaar in onze LUF Nieuwsbrief. Benieuwd? De hele nieuwsbrief vindt u op deze pagina.
Foto: Monique Shaw