Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Nominaties LISF-prijs en Janneke Fruin-Helb Beurs 2019

Op vrijdag 18 oktober 2019 worden de LISF-prijs en de Janneke Fruin-Helb Beurs 2019 uitgereikt door het Leids Universiteits Fonds (LUF). Hieronder vindt u de shortlist van genomineerde studenten en een korte omschrijving van hun studie, stage of onderzoek.

Het beste eindverslag

De LISF-prijs gaat jaarlijks naar de student die het beste verslag schreef na een buitenlandverblijf met een subsidie uit een van de studentenfondsen. De LISF-prijs 2019 zal uitgereikt worden door Roderik van Grieken, oprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut en alumnus van de Universiteit Leiden. De winnaar krijgt een bedrag van € 500,- en mag een presentatie geven tijdens de Cleveringabijeenkomst in Parijs op 26 november 2019.

De verslagen van de volgende studenten zijn voor de LISF-prijs genomineerd:

  • Renger van Dasselaar (Geesteswetenschappen) – deed onderzoek naar het Binumarien, een taal die door ongeveer 1.200 mensen wordt gesproken in de hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea.
  • Casper Gelderblom (Geesteswetenschappen) – liep een onderzoeksstage bij het Worker Institute van Cornell University (New York) en hield zich bezig met onderzoek op het gebied van arbeid en arbeidsomstandigheden.
  • Fenna IJtsma (Geesteswetenschappen) – liep stage bij het Constructive Institute in Aarhus, Denemarken en hield zich hier bezig met Constructieve Journalistiek.
  • Tim Kluwen (Rechtsgeleerdheid) – volgde een eenjarige masteropleiding rechtsgeleerdheid, de Magister Juris, aan de universiteit van Oxford.
  • Laura Lübbert (Wiskunde en Natuurwetenschappen) deed aan het California Institute of Technology onderzoek naar de werking van antidepressiva op celniveau.
  • Lucianne Remijn (Geneeskunde/LUMC) – deed onderzoek naar de situatie rondom zwangerschap en bevalling in het Gushegu District, Ghana.
  • Tim Rietbergen (Wiskunde en Natuurwetenschappen) – heeft een zeer oud, recent ontdekt fossiel van een vleermuis onderzocht om zo meer inzicht te verkrijgen in hun vroegste evolutie, op uitnodiging van het American Museum of Natural History in New York.
  • Manon Schouten (Geesteswetenschappen) – deed archiefonderzoek en veldwerk in Namibië om de pre-koloniale Namibische samenleving in de periode 1850–1880 te onderzoeken.
  • Anne Vera Veen (Sociale Wetenschappen) – deed onderzoek in Suriname om een oude fotocollectie die in het archief van museum Volkenkunde in Leiden ligt, terug te brengen naar de nakomelingen van de mensen die erop staan.
  • Jorrit Verhoeven (Geneeskunde/LUMC) – liep een keuze-coschap Traumachirurgie aan het King’s College Hospital in Londen.

De beste onderzoeksaanvraag

De Janneke Fruin-Helb Beurs wordt toegekend aan talentvolle studenten die een subsidieaanvraag doen bij het LUF Internationaal StudieFonds (LISF) voor onderzoek in het buitenland met een buitengewoon goede en creatieve onderzoeksvraag die vanuit academische vrijheid is geformuleerd. De winnaar ontvangt een cheque van € 2.250,- uit handen van dr. Rachel Schats, voorzitter van de LISF-commissie van het LUF.

Voor de Janneke Fruin-Helb Beurs zijn genomineerd:

  • Suzanne Bezstarosti (Geneeskunde/LUMC) – voorstel tot onderzoek op het gebied van niertransplantatie en immunologie aan de universiteit van Oxford.
  • Doreen van den Boogaart (Geesteswetenschappen) – voorstel tot archiefonderzoek in het lokale VOC-archief in Colombo, Sri Lanka, om inzicht te krijgen in de ervaring van het leven onder koloniaal gezag en de relatie van de lokale bevolking met de VOC.
  • Shirley van de Maarel (Sociale Wetenschappen) – voorstel tot onderzoek in Italië om door het gebruik van participatieve en visuele methodes te leren begrijpen hoe vluchtelingen een gevoel van thuis creëren.
  • Mimi Sai (Geneeskunde/LUMC) – voorstel tot een onderzoeksstage bij de afdeling Cardiologie van Harvard Medical School omtrent de erfelijke stofwisselingsziekte Barth Syndroom.
  • Frederique Visser (Geesteswetenschappen) – voorstel tot archiefonderzoek in Oostenrijk naar de invloed van de herinnering aan Oostenrijk-Hongarije op de vorming van de nationale identiteit.

Foto: Student Taalwetenschappen Renger van Dasselaar met dorpsoudste Keke in een klein dorp in de hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea

Deze website maakt gebruik van cookies.