Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Camino Laurent van Vugt Fonds wenst onderzoekers in de Kunstgeschiedenis een bevlogen levenspad

Van jongs af aan je eigen weg volgen, uitdagingen aangaan, advies vragen en met de opgedane inzichten weer anderen inspireren: dat was het levenspad van Laurent van Vugt (1939-2019). Bij testament liet hij een legaat aan het LUF na, dat door zijn vrouw als fonds op naam is ingesteld - het Camino Laurent van Vugt Fonds.

Speciaal voor promovendi, postdocs en onderzoekers in de Geesteswetenschappen die hun eigen levenspad aan het bewandelen zijn. Vanuit het Leids Universiteits Fonds zijn wij daar ontzettend dankbaar voor.

Enthousiast over de kunsten

De heer Van Vugt studeerde Geologie in Leiden. Een tijd die belangrijk is geweest voor zijn vorming en zijn leven veel kleur en vrijheid heeft gegeven. Ieder jaar tijdens de zomervakantie reisden de studenten een paar maanden naar het Cantabrisch gebergte in het noordwesten van Spanje om de aardlagen en bergstructuren te bestuderen en in kaart te brengen. Het contact met de lokale bevolking en het land wekte zijn liefde voor de Spaanse taal, de kunst en cultuur op. Als geofysicus werkte de heer Van Vugt in Londen en andere locaties wereldwijd. Hij heeft altijd veel plezier in zijn werk gehad, was nieuwsgierig naar nieuwe carrièregerelateerde én culturele uitdagingen en droeg zijn kennis hierbij ook aan jongeren over.

Later, na zijn pensionering, begon de heer Van Vugt aan zijn tweede studie: Kunstgeschiedenis. Hij genoot ervan om weer in Leiden te studeren en ging tegelijkertijd de pelgrimsroute ‘Camino de Santiago’ lopen, vanuit Nederland naar Spanje. Deze pelgrimsroute heeft ook kunsthistorisch veel te bieden. Als ‘hospitalero’ ontving hij actief andere pelgrims en genoot hij ervan om naar hun verhalen te luisteren. Zijn vrouw, al rondleidster in verschillende (kunst)musea, deelde zijn interesses en is ook Kunstgeschiedenis in Leiden gaan studeren. Zij liep zelfs stage in het Prado in Madrid.

Laurent van Vugt op zijn camino

Subsidies voor onderzoek in de Geesteswetenschappen

Meebewegen met de omstandigheden en het omarmen van vrijheid, dat kon de heer Van Vugt goed. Nu is het tijd om jonge onderzoekers in het geliefde interessegebied van het echtpaar – kunstgeschiedenis – te stimuleren om ook hun grenzen te verleggen en nieuwe ervaringen op te doen. Het Camino Laurent van Vugt Fonds biedt subsidies aan een wetenschappelijk onderzoek of promotieonderzoek in de Geesteswetenschappen, met bij voorkeur aandacht voor de interdisciplinaire relatie met geschiedenis, culturen en religies, en waar mogelijk in relatie tot het Spaanstalig gebied. Een breed vakgebied, vol mogelijkheden voor enthousiaste onderzoekers.

Het Camino Laurent van Vugt Fonds wenst u een succesvolle tocht.

Heeft u vragen of wilt u overleggen over uw subsidieaanvraag? Neem dan contact op met Klaartje Sluijs (Secretaris Doelbesteding) via CWB@LUF.leidenuniv.nl.

Zelf een fonds op naam instellen of een bijdrage doen aan een bestaand fonds? Voor meer informatie kunt u dan contact opnemen met Eliane Cohen via e.c.cohen@luf.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.