Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Scars of War brengt militair erfgoed van de Tweede Wereldoorlog in kaart

Iedereen kan meedoen aan het project Scars of War, het burgerwetenschapsonderzoek waarbij deelnemers via een online platform op hoogtekaarten van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi op zoek gaan naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, loopgraven en munitiedepots. Meedoen kan gewoon vanuit huis van achter de computer, laptop of tablet en gaat via het platform Zooniverse.

Meer kennis en bewustzijn

Het archeologisch onderzoek omvat de bodem van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Dit gebied was tijdens de Tweede Wereldoorlog het toneel van vele militaire activiteiten. Hoewel veel sporen nog in het landschap aanwezig zijn, zijn deze nooit goed in kaart gebracht. Dit onderzoek wil daar verandering in brengen. Daarnaast is een van de doelen om mensen bewust te maken van het erfgoed en de verhalen van de Tweede Wereldoorlog in dit gebied.

Bomkraters, loopgraven en munitiedepots herkennen

De Utrechtse Heuvelrug en het Gooi beslaan een gebied van meer dan 600 km2. Dit gebied is zo groot, dat het ondoenlijk is voor één of een kleine groep professionele archeologen om alles te analyseren. Bovendien varieert het vermogen van mensen om specifieke kenmerken te identificeren sterk. Sommige mensen herkennen bepaalde typen overblijfselen heel goed, terwijl anderen kenmerken missen. Het is daarom belangrijk dat verschillende mensen de hoogtekaarten inspecteren. Bij Scars of War wordt gespeurd naar bomkraters, loopgraven en munitiedepots. Deelnemers zien op het platform Zooniverse precies waar zij deze aan kunnen herkennen.

De techniek

In een interview met het Algemeen Dagblad vertelt archeoloog en projectleider Wouter Verschoof meer over de gebruikte techniek. 'Luchtfotografie is al honderd jaar oud en wordt al lang gebruikt voor archeologisch onderzoek. Maar op luchtfoto’s van een bosgebied zie je boomtoppen en niet wat eronder ligt.' Sinds twee decennia is er een nieuwe techniek: LiDAR (Light Detection And Ranging). Met hulp van een sensor en laserlicht wordt vanuit een vliegtuig de grond in kaart gebracht. 'En dan kun je wél onder bomen kijken,' vertelt Wouter. 

Mooie samenwerking

Scars of War is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Provincie Utrecht, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland en Universiteit Leiden en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het vfonds en vanuit de samenwerking van het Leids Universiteits Fonds met de Stichting Elise Mathilde Fonds. 

Help archeologen door vergeten en ongedocumenteerde sporen van de Tweede Wereldoorlog in kaart te brengen. U helpt mee door op hoogtekaarten structuren, zoals bomkraters en loopgraven, te markeren. Veel aspecten van de militaire activiteiten van de Tweede Wereldoorlog zijn onbekend, maar de littekens in het landschap liggen nog verborgen onder de vegetatie, wachtend op ontdekking. Dit zijn zijn de stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Door uw bijdrage komen we meer te weten over deze belangrijke periode uit onze geschiedenis.

Scars of War op Zooniverse
Deze website maakt gebruik van cookies.