Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Leerstoel Midden-Europese studies vindt nieuw thuis bij LUF

Met een feestelijke bijeenkomst in de Faculty Club werd vrijdagmiddag 23 juni het Fonds Oostenrijkse Studiën ingesteld. Dit fonds is de opvolger van de Stichting Oostenrijkse Studiën en zal het activiteitenprogramma van de in 1992 ingestelde leerstoel Midden-Europese studies aan de Universiteit Leiden voortzetten en uitbreiden.

Een van de gasten deze middag was de heer Hugo Weiland. Begin jaren negentig richtte hij de Stichting Oostenrijkse Studiën met als doel het samenbrengen van kennis en experts op het gebied van cultuur en geschiedenis van Oostenrijk en Midden-Europa. Met de overgang van stichting naar fonds op naam wordt de voortzetting van de leerstoel Midden-Europese studies geborgd. De leerstoel wordt momenteel bekleed door professor Sarah Cramsey.

Naast de oprichter van de stichting, mochten we ook de bestuursleden, de leden van het curatorium, wetenschappers en vertegenwoordigers van de Oostenrijkse ambassade en regering verwelkomen.

Met oog op de toekomst

Het fonds op naam kent een duidelijke doelstelling; het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en het verbreiden van kennis over geschiedenis, wetenschap, literatuur, kunst, zeden en gewoonten van Midden-Europa in het algemeen en Oostenrijk in het bijzonder. Hierin speelt de leerstoel uiteraard een centrale rol.

Het feestelijke tekenmoment van de instelling van het fonds werd voorafgegaan door bijdragen van verschillende sprekers. Zo gaf professor Cramsey een korte lezing getiteld 'Central Europe and Our World' en ging dr. Steven Engelsman, voorzitter van de Stichting Oostenrijkse Studiën, dieper in op de geschiedenis, het belang en de toekomst van de leerstoel. 

Het LUF kijkt ernaar uit om bij te dragen aan de groei en bloei van de bijzondere leerstoel Midden-Europese studies en waar deze voor staat: het overbruggen van culturen en het ontsluiten van kennis over Oostenrijk en Midden-Europa voor studenten, wetenschappers en het bredere publiek in Nederland.

Overweegt u een schenking aan het fonds op naam? Neem hiervoor contact op met Lilian Visscher, directeur LUF, via l.b.visscher@luf.leidenuniv.nl.

Headerfoto (v.l.n.r.): Wijnand Herman, Aletta Stas-Bax, Steven Engelsman, Evi Weiland en Lilian Visscher. 

Deze website maakt gebruik van cookies.