
Hoe kinderen een stem te geven bij uithuisplaatsingen?
In Nederland worden jaarlijks 10.000 kinderen gedwongen uit huis geplaatst. Vaak worden kinderen nauwelijks betrokken bij deze ingrijpende beslissing. Met haar onderzoek wil Anouk Goemans, hoogleraar jeugdhulp en jeugdbescherming, praktische oplossingen vinden om kinderen een stem te geven.
Anouk Goemans werkt twee dagen per week in een jeugdbeschermingsorganisatie. Daar ziet ze dagelijks hoe kinderen, vaak zonder de juiste steun, betrokken worden bij ingrijpende beslissingen over hun toekomst. ‘ We weten al jaren dat de stem van kinderen beter gehoord moet worden, maar de praktijk blijft achter.’, Dit onderzoek wil praktische oplossingen vinden en de kloof tussen wetenschap en praktijk overbruggen.

De cruciale rol van een steunfiguur
Kinderen die uit huis worden geplaatst, staan er vaak alleen voor in het juridische proces. Terwijl ouders vaak juridische bijstand krijgen, ontbreekt voor kinderen een vaste begeleider. Vanaf twaalf jaar mogen kinderen hun mening in rechtszaken uiten, maar jongere kinderen worden nauwelijks betrokken. Onderzoek toont aan dat zelfs jonge kinderen goed kunnen aangeven wat zij voelen en willen. Het inzetten van een steunfiguur kan hierin een sleutelrol spelen. Deze persoon behartigt de belangen van het kind behartigt en begeleidt het kind in het proces.
Goemans pleit voor een systeem waarin elk kind vanaf het begin van het uithuisplaatsingsproces een vaste begeleider krijgt. Dit kan niet alleen het vertrouwen versterken, maar ook emotionele schade beperken. ‘Als we kinderen serieus nemen vanaf het eerste moment, verbeteren we niet alleen hun welzijn op korte termijn, maar geven we hen ook de kans op een stabiele toekomst’, legt Goemans uit
Een nieuwe koers
Het onderzoeksteam werkt samen met ouders, kinderen en professionals om te ontdekken welke veranderingen nodig zijn om het systeem fundamenteel te verbeteren. Het uitgangspunt is duidelijk: kinderen hebben het recht om gehoord te worden, en beslissingen over hun leven moeten in samenspraak met hen worden genomen.
Generatie Krachtig of kwetsbaar?
Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.
Verlaat onze website om deze video te bekijken.In 2025 viert de Universiteit Leiden zijn 450-jarig jubileum. Terwijl we terugkijken, richten we onze blik vooral op de toekomst: de generatie kinderen die alles zal bepalen. Helaas krijgen niet alle kinderen gelijke kansen. Daarom bundelen we onze krachten in het LUF Kinderfonds, om met wetenschappelijk onderzoek daadwerkelijk iets te betekenen voor kinderen die het het hardst nodig hebben.
Wil jij bijdragen aan een toekomst waarin elk kind gehoord wordt? Steun het onderzoek van Anouk Goemans en het LUF Kinderfonds via lufkinderfonds.nl/project/geef-kinderen-een-stem. Je vindt hier ook meer informatie over het onderzoek.