Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op via 071 513 05 03 of info@luf.leidenuniv.nl. We staan u graag te woord.

U kunt uw nieuwe adres, onder vermelding van uw naam en oude adres, doorgeven via info@LUF.leidenuniv.nl of 071 513 05 03. U kunt ook gebruikmaken van het online wijzigingsformulier

Vragen over doneren

U kunt op allerlei manieren doneren aan het LUF, van online doneren via het donatieformulier tot het oprichten van een Fonds op Naam. Een overzicht van de mogelijkheden vindt u op de pagina Draag bij. Voor aanvullende informatie kunt u altijd contact opnemen met ons via 071-5130503 of doneren@luf.leidenuniv.nl.

Met dank aan de giften van Leidse alumni en andere betrokkenen draagt het LUF al meer dan 125 jaar bij aan opmerkelijke Leidse wetenschap. Dankzij schenkers worden elk jaar weer vernieuwende projecten in onderzoek en onderwijs mogelijk gemaakt waarvoor anders geen financiële ruimte is. 

Het LUF verstrekt subsidies aan medewerkers, promovendi en studenten van de Universiteit Leiden. Subsidieaanvragen worden beoordeeld door drie commissies: de Commissie voor Wetenschappelijke Bestedingen (CWB) beoordeelt subsidieaanvragen van promovendi en medewerkers van de Universiteit Leiden voor wetenschappelijke of onderwijs projecten, congresbezoeken of congres organisatie en studieverblijven. CASSA beoordeelt subsidieaanvragen voor vernieuwende studentenactiviteiten. En de LISF-commissie beoordeelt subsidieaanvragen van individuele studenten voor studie, stage of onderwijs in het buitenland.

Onder Goed besteed vind u de verschillende doelbestedingen, bij Nieuws kunt u meer lezen over projecten die met hulp van donateurs mogelijk zijn gemaakt. Voor meer informatie over de financiën kun u onder Verantwoording  de jaarverslagen nalezen. 

Leids Universiteits Fonds (LUF) is een geregistreerde ANBI (zie ook de Belastingdienst 'Zoek een ANBI'), afhankelijk van de soort donatie is deze aftrekbaar. Ons fiscaal nummer (RSIN) 0028.18.255.

Incidentele gift

Incidentele giften zijn aftrekbaar als zij per kalenderjaar tussen de één en tien procent van het (verzamel-)inkomen vormen. De Belastingdienst hanteert een drempelbedrag en een maximum. Het drempelbedrag is 1% van uw inkomen, met een minimum van € 60. Alles wat u doneert boven dit drempelbedrag, mag u aftrekken. Er is echter een maximum: dat is 10% van uw drempelinkomen.

Periodieke gift

Wilt u onderzoek en wetenschap aan de Universiteit Leiden gedurende een langere periode steunen op een fiscaal voordelige manier? Dan biedt een periodieke schenking uitkomst. Voordeel van periodieke schenkingen is dat deze bij een loopduur van minimaal vijf jaar volledig aftrekbaar zijn van de belasting. U hoeft dan dus geen rekening te houden met het percentage van het inkomen. De komende periode wordt het maximale tarief in box 1 in vijf stappen van 49 % in 2019 naar 36.93% in 2023 gebracht. 

Overweegt u om een periodieke schenking te doen? Dan kunt u de Schenkingovereenkomst Periodiek downloaden en deze digitaal invullen. Wij ontvangen deze graag getekend per post retour.

Sleuteldragers

Een speciale groep binnen de periodieke schenker wordt gevormd door de Sleuteldragers van de Universiteit Leiden. Wilt u hierover meer informatie kunt u kijken onder Sleuteldragers op onze website. Mocht u besluiten om Sleuteldrager te worden, dan kunt u de Schenkingsovereenkomst Sleuteldragers digitaal invullen en ontvangen wij deze graag getekend per post retour.

Mocht u vragen hebben over periodiek schenken kunt u altijd contact op nemen via info@LUF.leidenuniv.nl of 071 513 05 03. 

U kunt uw overeenkomst sturen naar Leids Universiteits Fonds, Antwoordnummer 10318, 2300 WB Leiden, een postzegel is niet nodig. Vervolgens ontvangt u één door het Leids Universiteits Fonds ondertekend exemplaar retour.

Inwoners van SEPA-landen kunnen eenvoudig een doorlopende machtiging afgeven voor een éénmalige, maandelijkse of jaarlijkse donatie aan het LUF. SEPA (Single Euro Payments Area) omvat alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (die wel lid zijn van de Europese Economische Ruimte) en Zwitserland, Monaco en San Marino.

In totaal gaat het om de volgende 34 SEPA-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Azoren en Madeira), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland , Gibraltar), Zweden en Zwitserland.

  • Gegevens van donateurs worden vergeleken met die in de universitaire alumni-database en daar waar relevant aangevuld. Deze gegevens worden door de Universiteit Leiden vertrouwelijk behandeld, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Zie de Privacyverklaring alumni.
  • Bij het doneren via het webdonatieformulier gaat u akkoord met de voorwaarden van Ingenico.

U kunt contact met ons opnemen via info@LUF.leidenuniv.nl of 071 513 05 03. We horen graag uw overweging om de machtiging stop te zetten zodat wij kunnen verbeteren. U kunt uw machtiging ook intrekken met behulp van het formulier Intrekking machtiging.

Vragen over LUF-Studentleden

LUF-Studentlid worden kan eenvoudig door dit formulier in te vullen.

Met het Studentlidmaatschap van het LUF ondersteun je een studie- of studentenvereniging in Leiden of Den Haag naar keuze. Daarnaast ontvang je korting bij een aantal winkels, horecagelegenheden en activiteiten. 

Je lidmaatschap opzeggen kan eenvoudig door het invullen van het volgende formulier

Overig

Voor het Sleuteldragerschap in het leven werd geroepen, konden onze schenkers Leden voor het Leven van het LUF worden. Dit is sinds 2002 niet meer mogelijk. Al onze Leden voor het Leven vindt u op deze lijst

Voor Sleuteldragers worden jaarlijks evenementen georganiseerd zoals lezingen, debatten, bezoeken aan besloten collecties of een rondleiding met thema door de Hortus. Meer weten? Kijk op deze pagina

Heb je een ander soort bestand nodig? Mail ons dan op info@luf.leidenuniv.nl.  

Deze website maakt gebruik van cookies.