Logo Leids Universiteits Fonds

nl en

Prijzenregen voor jong talent op Diesfestival voor alumni

In een volle Grotiuszaal in het Kamerlingh Onnes Gebouw kwamen vrienden en familie samen om het jonge talent van de Universiteit Leiden in het zonnetje te zetten. De feestelijke bijeenkomst werd georganiseerd als onderdeel van het jaarlijkse Diesfestival voor alumni en bood zo ook tientallen bezoekers van dit event de kans om kennis te maken met een nieuwe generatie academici.

Een uitmuntende scriptie, impactvol onderzoek, het meest indrukwekkende verslag of de beste onderzoeksvraag. Het LUF stimuleert ambitieuze studenten om alles uit zichzelf te halen. Dit alles is mogelijk door de steun van diverse fondsen op naam en vele donateurs. Hieronder vindt u alle winnaars van de feestelijke prijsuitreiking op zaterdag 10 februari te Leiden. 

Leidse Universitaire Scriptieprijzen 2024

Eerste prijs

Charlotte van der Voort (Classics and Ancient Civilization, FGW)
Speaking Silences: Silence Substituting Speech in the Later Platonic Tradition

Tweede prijs Juliane Klaura (Governance of Sustainability, FWN)
Animal Lives Embodied in Food Loss and Waste
Derde prijs Bente Meijer (Public International Law, FdR)
A response to the unanswered call for justice from the Yazidi women: What viable possibilities exist for obtaining justice for the Yazidi women by establishing a hybrid tribunal?
Charlotte van der Voort en bestuursvoorzitter van de universiteit Annetje Ottow

'Eerder bekroond op dit podium, won Charlotte in 2022 de eerste prijs van de Leidse Universitaire Scriptieprijzen met haar masterscriptie in Neerlandistiek. Nu blinkt Charlotte nogmaals uit met haar toegankelijke en stilistisch indrukwekkende scriptie over betekenisvolle stiltes in Griekse filosofie. Het onderwerp nodigt uit tot reflectie en blijft lang in gedachten hangen,' aldus de juryleden van de scriptieprijzen. Benieuwd naar het oordeel van de jury over de andere winnaars en genomineerden? Het juryrapport van de LUS 2024 is online in te zien. 

De scriptieprijzen worden mogelijk gemaakt door het Fonds Minerva Reünisten Jaren 1957/1961/1965/1973. De eerste prijs bestaat uit een bedrag van 3.000 euro, bij de tweede prijs hoort 2.000 euro en de derde prijs bedraagt 1.000 euro. De universiteit en het Leids Universiteits Fonds zijn de Minerva-reünisten zeer erkentelijk voor hun giften aan het fonds. Een bijzonder woord van dank voor de juryleden voor hun niet aflatende betrokkenheid. 

Schild-de Groen Onderzoeksprijzen 2024

Eerste prijs

Joey Zuijdervelt (FWN)
Glioblastoma cells recruit and reprogram macrophages in zebrafish orthotopic model

Tweede prijs Androniki Pouliopoulou (FWN)

Multiple Low Dose Approach as an Effective Strategy for Inhibiting the PI3K/AKT/mTOR Axis in Hormone Receptor Positive/HER2 Negative Breast Cancer

Derde prijs Noah Helderman (LUMC)

High Dimensional Immune Profiling of Colorectal Carcinomas from Patients with Lynch Syndrome Reveals Immune Diversity between Mismatch Repair Mutation Groups

Androniki Pouliopoulou, Jaap Koster, Ewa Snaar-Jagalska en Noah Helderman

De jury over de winnaar: 'Het verslag van een pittig onderzoek – waarin interactie tussen kanker en immuuncellen in vivo wordt onderzocht – was van hoge kwaliteit. Zowel de inhoud als vormgeving was uitstekend. In het verslag en de persoonlijke noot van Joey komen zijn gedrevenheid en creativiteit sterk naar voren. De begeleidende brief van de supervisor onderstreept dat hij enorm enthousiast en gemotiveerd was en met veel eigen inbreng dit onderzoek heeft vormgegeven.' Helaas kon Joey niet aanwezig zijn. Zijn scriptiebegeleider Ewa Snaar-Jagalska nam met gepaste trots de oorkonde en bloemen namens Joey in ontvangst.

Het Schild-de Groen Fonds heeft als doelstelling het steunen van wetenschappelijk onderzoek ter preventie en behandeling van alle voorkomende vormen van de ziekte kanker. Hiertoe stelt het fonds op naam jaarlijks drie studentenprijzen ter beschikking voor een publicatie of scriptie op het gebied van kankeronderzoek, te weten één van 1.500,- euro, één van 750,- euro en één van 500,- euro. 

LISF-prijs 2024

Winnaar Anne Wagemakers (FdA)
The Archaeozoological Remains of Castillo de Albarracín
Eervolle vermelding Margot Zeelenberg (Geneeskunde/LUMC)
Student Research Project: Using Zebrafish to Develop Combination Therapies to Overcome Drug Resistance in AML
Eervolle vermelding Justin Slager (Geneeskunde/LUMC)
Exploring Inflammatory Properties of Breast Cancer Cells Undergoing TGF-
β1-induced Epithelial-mesenchymal Transition (EMT)
Rachel Schats en Anne Wagemakers

De LISF-prijs werd uitgereikt door Rachel Schats, voorzitter van de LISF-commissie. Voor alle genomineerden had ze mooie woorden, maar één verslag met video sprong eruit. 'Anne, jij bent voor jouw research master naar Spanje gegaan om archeologische dierenbotten bij een middeleeuws fort te bestuderen. Je hebt een aantal bijzondere dieren aangetroffen waaronder een gier en de botten van kleine hondjes die mogelijk als huisdier werden gehouden. Je beschrijft jouw ervaring erg mooi in het verslag en nog mooier in het filmpje dat je hebt gemaakt. Ook ga je in op de dingen die minder goed gingen: je wilde namelijk graag verschillen ontdekken tussen Moslim en Christelijke botassemblages, maar bij aankomst bleek dat de labels niet meer goed op de dozen zaten. Dit hoort helaas bij het doen van onderzoek, maar het heeft je duidelijk niet ontmoedigd: Je geeft aan dat je dankzij deze ervaring zeker weet dat je graag een PhD wil doen in dit vakgebied en de commissie hoopt van harte dat je die kans gaat krijgen.' 

Jaarlijks gaan vele studenten met een subsidie van het LUF Internationaal StudieFonds (LISF) naar het buitenland. Na thuiskomst schrijven ze een verslag over wat zij geleerd, onderzocht en ontdekt hebben. Dit verslag dingt dan automatisch mee naar de LISF-prijs. De winnaar ontvangt niet alleen 1.000 euro, maar mag ook spreken op een Cleveringabijeenkomst in het buitenland.

Janneke Fruin-Helb Beurs 2024

Winnaar Naomi Vos (Geneeskunde/LUMC)
Identification of Modifier Elements in the GALT Genomic Space that Play a Role in Speech Acquisition
Eervolle vermelding Sander Rooijakkers (FGW)
The Wendell Family: Ethnically Dutch New Yorkers in an English Colonial Society (1670s-1760s)
Eervolle vermelding Carola Ruschel (FdA)
Unearthing the Joint Pain of the Past: An Osteoarchaeological Investigation of Osteoarthritis on Medieval Skeletal Remains from Satricum, Italy
Carola Ruschel, Naomi Vos en Sander Rooijakkers

'Toen mijn neefje werd geboren had ik eindelijk een tastbaar doel voor ogen: het leven van mijn neefje en andere galactosemiepatiënten verbeteren.'

Rachel Schats viel ook de eer ten deel om de winnaar van de Janneke Fruin-Helb Beurs bekend te maken. 'Naomi, jij hebt in Boston onderzoek gedaan naar de stofwisselingsziekte galactosemie en de mogelijke achterstand die kinderen met deze ziekte hebben met spraak- en taalverwerving. Om de link tussen galactosemie en bepaalde genetische varianten te kunnen onderzoeken heb je gebruik gemaakt van verschillende databases en de medische geschiedenis van patiënten in het Boston Children’s Hospital. De noodzaak van het onderzoek en de mogelijke implicaties werden erg goed duidelijk.

Maar wat de commissieleden bijzonder raakte was jouw persoonlijke motivatie. Jouw neefje werd in 2018 gediagnosticeerd met galactosemie: 'Al vanaf kleins af had ik de droom om wetenschapper te worden. In welk vakgebied ik zou belanden wist ik alleen nog niet. Toen mijn neefje werd geboren had ik eindelijk een tastbaar doel voor ogen: het leven van mijn neefje en andere galactosemiepatiënten verbeteren.' Met dit project heb je hier duidelijk aan bijgedragen en wij weten zeker dat je dit in de toekomst nog veel meer gaat doen.'

De Janneke Fruin-Helb Beurs is ingesteld om excellente LISF-onderzoeksvoorstellen extra aandacht en financiële steun te geven. Kandidaten met een LISF-onderzoeksproject van zeer hoge kwaliteit en creativiteit komen in aanmerking voor de Janneke Fruin-Helb Beurs van 1.000 euro. De beurs is vernoemd naar mevrouw drs. A.M. Fruin-Helb, voormalig directeur van het LUF (1989-2003) en mede-oprichter van het LUF Internationaal StudieFonds (LISF).

Het Leids Universiteits Fonds feliciteert de winnaars en genomineerden met hun bijzondere prestatie. Alle foto's van de prijsuitreiking zijn terug te vinden in ons online album.

Deze website maakt gebruik van cookies.