Verstoringen in de darmflora kunnen invloed hebben op mentaal welzijn. Hoe kan deze connectie gebruikt worden bij het voorkomen van stress-gerelateerde aandoeningen? Psycholoog Laura Steenbergen zoekt het uit met een projectsubsidie van het LUF en, vanuit de samenwerking tussen de twee fondsen, de Gratama-Stichting.
Eens per jaar worden door de Commissie Wetenschappelijke Bestedingen (CWB) van het LUF subsidies toegekend voor onderzoeks- en onderwijsprojecten, welke subsidies in beginsel variëren van € 5.000 tot € 25.000.
Het bestuur van het Leids Universiteits Fonds (LUF) heeft Lilian Visscher benoemd tot nieuwe directeur per 1 juli 2020. Lilian Visscher is op dit moment directeur alumnirelaties & fondsenwerving bij de Universiteit Leiden. Deze functie zal zij gaan combineren met haar nieuwe functie bij het universiteitsfonds.
Plantenonderzoeker Omid Karami is de eerste winnaar van de Krijn Rietveld Memorial Innovation Award. De jury prijst zowel de voortreffelijke kwaliteit van zijn onderzoek als de positieve maatschappelijke impact en commerciële potentie van zijn werk.
Als een ware moeder waakte Rie Schild-de Groen zeventig jaar lang over ‘haar’ Heeren, de bewoners van Minervahuis ’t Heerenhoeckje, Rapenburg 110. Verhalen van voormalige bewoners die dierbaren verloren aan kanker, grepen haar aan. Met een paar oud-huisgenoten hielp Jaap Koster bij het instellen van haar fonds voor kankeronderzoek.
In het lustrumjaar van het Leids Universiteits Fonds is voorzitter Aletta Stas bezig met de voorbereidingen van het Sleuteldragersdiner. ‘Leiden is van oudsher een onderzoeksuniversiteit. Die waarde moeten we koesteren.’
In 2019 werd voor het eerst de jaarlijkse Snouck Hurgronjeubsidie voor interfacultaire onderzoeks- of onderwijsprojecten toegekend. Dit jaar combineert het LUF de oproep tot aanvragen van deze subsidie met die van de LUF-lustrumsubsidie 2020. Ook die subsidie is bestemd voor interfacultaire en maatschappelijk relevante projecten.
Bij het Leids Universiteits Fonds (LUF) maken jonge getalenteerde onderzoekers dit jaar voor het eerst kans op subsidie vanuit de Stichting Praesidium Libertatis I. Het LUF wil hen hiermee in staat stellen om vernieuwende en originele onderzoeksideeën (verder) te ontwikkelen en biedt zo eveneens een opstap richting grotere beurzen.
In het LUMC wordt heel hard gewerkt aan potentiële virusremmers, antivirale screening en medicijnen tegen het nieuwe coronavirus. Onder de hashtag #wakeuptocorona start SteunLeiden.nl een crowdfundingsactie voor dit onderzoek. Hoogleraar Virologie Eric Snijder legt uit waarom dat hard nodig is.
Het LUF heeft de volgende maatregelen genomen met betrekking tot zijn subsidiebeleid als gevolg van de coronacrisis.