Fondsen en stichtingen
De wereld verandert in hoog tempo. Klimaatverandering, digitalisering, sociale ongelijkheid, gezondheid en geopolitieke spanningen vragen om nieuwe oplossingen en inzichten. De Universiteit Leiden speelt hierin een toonaangevende rol. Om die rol te blijven vervullen, is steun van betrokken fondsen en stichtingen essentieel.
Het Leids Universiteits Fonds (LUF) verbindt filantropie met academische impact. Als fonds of stichting kunt u via het LUF direct bijdragen aan projecten die aansluiten bij uw missie, waarden of doelstellingen.
Transparant geven, persoonlijk betrokken
Fondsen en stichtingen spelen een steeds belangrijkere rol in het mogelijk maken van onderzoek en onderwijs met maatschappelijke meerwaarde. Door samen op te trekken, versterken we elkaars missie. Wij brengen academische expertise, talent en maatschappelijke thema’s. U brengt visie, ervaring en middelen. Daarnaast brengen wij u in contact met de juiste wetenschappers en projectleiders binnen de universiteit − experts die zich inzetten voor dezelfde thema’s en doelen als uw organisatie. Zo zorgen we samen voor de beste inhoudelijke match én maximale impact.
Of u nu éénmalig schenkt, een meerjarige samenwerking zoekt of een fonds op naam overweegt – wij zorgen voor een zorgvuldige besteding, heldere rapportage en zichtbare impact. U krijgt de mogelijkheid om de wetenschappers en studenten achter de projecten persoonlijk te ontmoeten. Tijdens bijeenkomsten, rondleidingen of gesprekken hoort u uit eerste hand over de voortgang, de bevlogenheid van de onderzoekers en de betekenis van uw steun. Zo wordt geven een inspirerende samenwerking.
Wij staan open voor co-creatie, waarin we gezamenlijk projecten vormgeven die passen bij úw doelstellingen en onze academische ambities.

Samen bouwen aan morgen
Wilt u bijdragen aan een betere toekomst door te investeren in wetenschappelijk talent en vernieuwend onderzoek? Samen verkennen we graag hoe uw steun het verschil kan maken.
Voor meer informatie en advies kunt u terecht bij Madelon Rolleman via m.e.rolleman@luf.leidenuniv.nl of 071 527 2872.
Wetenschap en werkveld verenigd voor het kind
Een bijzonder voorbeeld van een vruchtbare samenwerking is de UNICEF-leerstoel Kinderrechten. Sinds 2021 bekleedt hoogleraar Ton Liefaard deze leerstoel die uniek is in de wereld. Nadat alle landen – op de VS na – het Kinderrechtenverdrag van 1989 hadden ondertekend, besloot Leiden om het jonge vakgebied Jeugdrecht samen met de VN-Kinderrechtenorganisatie verder te ontwikkelen. 'We hebben talloze mensen bij elkaar gebracht die nu samenwerken op het gebied van kinderrechten’, zegt Liefaard. ‘Dan heb ik het over de wetenschap, onderwijs en professionals. In die zin zijn we ook een soort katalysator geworden van kennis rondom kinderrechten.’
Meer over deze samenwerking leest u in het artikel 'Denk aan de kinderen bij al je besluiten'.

ANBI-status
Het LUF is door de Belastingdienst erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat uw schenking fiscaal voordelig kan zijn en volledig ten goede komt aan het beoogde doel.