Leiden University Fund

nl en

Ingrijpende jeugdtrauma's

Een van de bijzondere talenten is onderzoeker Anne-Laura van Harmelen. Als hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht onderzoekt ze ingrijpende jeugdervaringen, zoals mishandeling, pesten of trauma’s.

'Zulke ervaringen zijn sterke voorspellers voor depressies, angststoornissen, criminaliteit en suïcidaliteit. Met mijn team onderzoek ik wat nodig is om veerkrachtig te worden na een jeugdtrauma. Ook maatschappelijke veranderingen, zoals covid en de oorlog in Oekraïne, hebben effect op sociale structuren. Ze beïnvloeden hoe mensen zich voelen en dus hoe veerkrachtig ze zijn.'

Universiteit Leiden ideale voedingsbodem

Van Harmelen heeft bewust gekozen voor Leiden. 'Er is hier een sterke onderzoeksfocus op ingrijpende jeugdtrauma’s en erg veel kennis over de intergenerationele overdracht van jeugdtrauma’s. Bovendien heeft sociale veerkracht en veiligheid duidelijk prioriteit. Dat bewijst ook het Leidse onderzoeksprogramma Sociale Veerkracht en Veiligheid, waarin we samenwerken om grote maatschappelijke vragen rond dit thema te beantwoorden.'

Bijdragen aan grensverleggend onderzoek? Word donateur van het LUF en doneer online met iDeal of creditcard of kijk op www.LUF.nl/draag-bij voor andere manieren van schenken.

Draag bij

Talent alleen is niet genoeg. Juist nu de wereld snakt naar slimme en duurzame antwoorden, is het van belang om onderzoekers de kans geven om hun werk te doen. Leiden heeft het talent en de kennis om mee te denken over structurele oplossingen, maar zonder financiële steun gaan veel onderzoeken niet door en blijven vragen onbeantwoord. Daarom vraagt het Leids Universiteits Fonds iedereen die onze universiteit een warm hart toedraagt om samen het verschil te maken. Voor de talenten van nu, zodat zij bij kunnen dragen aan de wereld van morgen!

Deze website maakt gebruik van cookies.